Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!


Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!
Снимка: iStock

Световният ден за борба с инсулта се отбелязва днес, 29 октомври, под егидата на Световната организация за инсулт (WSO), съобщиха от Асоциацията за инсулт и афазия в България.

Целта на кампанията е да се информира обществото за симптомите на инсулта и какви бързи действия трябва да се вземат, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.

Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В инициативата се включиха много общини. На 29.10.2022 г. ще бъдат осветени общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Русе ще освети Пантеона на възрожденците, община Велико Търново ще освети в лилаво крепостта "Царевец", община Ловеч ще освети в трибагреника средновековната крепост "Хисар".

Иновация на кампанията е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други информационни материали. Целогодишно във фоайето на всяка община ще има специален щендер с листовки на Асоциацията за инсулт и афазия. Това е нова, дългосрочна форма на подкрепа от страна на общините, които откликнаха на призива на асоциацията за постоянна работа по превенцията на това тежко заболяване.

През месец октомври тази година Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Кулминация на кампанията на самия 29 октомври 2022 - Световния ден за борба с инсулта, е организираната изложба на творби на Донка Димитрова – преживяла два инсулта, със специалната подкрепа на община Банкя, която предоставя централното фоайе на реставрираната царска баня, както и под патронажа на столичния кмет г-жа Фандъкова. Изложбата под надслов "Преоткриване" доказва факта, че животът след инсулт може и трябва да бъде пълноценен и качествен.

Призоваваме ви да отделите няколко минути, за да се запознаете със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Можете да изтеглите и приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ сами да определите своя риск, как да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот:

play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US

apps.apple.com/lb/app/stroke-riskometer-aimdev/id1514083245

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама