Не изключвайте мазнините от диетата си


Не изключвайте мазнините от диетата си
Снимка: iStock/Guliver

Създаването на хранителен режим беден на мазнини и холестерол може да има „ужасни последствия за здравето“, предупреждава доклад на неправителствени организации. В своя текст британският Национален форум за затлъстяването и Организацията за сътрудничество за общественото здраве призовават за „основно преразглеждане“ на настоящите съвети за здравословно хранене, пише британският в. „Индипендънт“.

Според двете организации диетите, бедни на мазнини, не успяват да се справят с проблема с наднорменото тегло на британците, като в същото време хапването между отделните хранения е това, което прави хората дебели.

В своя доклад те призовават за завръщането към храни като месото, рибата и млечните продукти, както и към консумация на полезни мазнини като тези в авокадото.

„Яденето на мазнини не ви прави дебели“, посочват в доклада, който също така обвинява здравните органи в сътрудничество с хранителната индустрия. Според текста наситените мазнини не причиняват сърдечни болести. В същото време пълномаслените продукти като мляко и сирене имат обратен ефект и всъщност предпазват сърцето. Преработените храни с ниско съдържание на мазнини или холестерол трябва да бъдат избягвани, а болните от диабет тип 2 трябва да консумират богати на мазнини храни, а не такива, в чиято основа са въглехидратите.

В доклада също така се посочва, че е необходимо захарта да бъде избягвана на всяка цена, хората не трябва да броят калориите при хранения, а идеята, че спортуването може да замести здравословния хранителен режим е мит. Двете организации посочват, че диета, която е бедна откъм пречистени въглехидрати, но богата на здравословни мазнини е ефективен и сигурен начин за предпазване от излишни килограми и помага за отслабването, като също така намалява риска от сърдечни болести.

„Най-естествените и хранителни продукти - месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, семена, маслини авокадо, съдържат наситени мазнини. Продължаващата демонизация на естествените мазнини кара хората да се отдръпват от високо хранителни, полезни и помагащи за здравето храни“, се казва още в доклада на организациите.

Според авторите също така науката за храненето е „покварена от търговско влияние“. Също както големите цигарени компании си осигуряват „лоялността на учените“, след като е установена връзката между пушенето и рака на белите дробове, така влиянието на хранителната индустрия представлява „значителна заплаха за общественото здраве“, посочват те.

Източник: БГНЕС

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама