НЕ яжте тези храни на закуска


НЕ яжте тези храни на закуска
Снимка: iStock/Guliver

Много хора смятат, че на закуска могат да ядат абсолютно всичко, тъй като именно сутрешната храна дава на човек енергията за целия ден. Това обаче се оказа не съвсем вярно и гастроентеролозите предупреждават какви храни не трябва да се консумират на закуска, за да не навредим на здравето си.

Лекарите казват, че закуската не трябва да се състои само от зърнени храни и други въглехидрати, защото това е първото хранене, след като човек се е събудил. Диетолози твърдят, че ако редовно закусвате предимно с въглехидрати, това може да доведе до диабет, наднормено тегло и разстройство на стомашно-чревния тракт. Ето защо сутрин забравете за овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб.

Оказва се, че тези продукти значително повишават нивата на кръвната захар. А когато глюкозата рязко се повишава, тялото започва интензивно да произвежда инсулин и това води до рязко намаляване на концентрацията на глюкоза и да доведе до доста опасни състояния.

Първо, човек може внезапно да почувства глад и слабост и това ще се дължи на факта, че в мозъка му липсва захар. В резултат на това започваме неусетно да се храним по-често и повече. А в крайна сметка това води до въглехидратна зависимост.

Подобни промени в организма силно влияят върху работата на панкреаса, така че човек започва да наддава на тегло, тъй като излишната глюкоза в тялото започва да се превръща в мастни натрупвания. Панкреатичната недостатъчност може също да доведе до развитие на диабет тип 2.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама