Неподозирани ползи от консумацията на портокал


Неподозирани ползи от консумацията на портокал
Снимка: iStock

Портокалите идват от Китай и Индия. Едно дърво може да дава плодове до сто години и да живее до 500 години. Плодовете узряват през зимата, от януари до март.

Вижте още: Това е витаминът на младостта , ето как да си го набавите

Здравословните ползи от консумацията на портокали са много, но сред най-важните със сигурност трябва да се отбележи, че са с много малко калории и съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти.

Сред витамините най-важни са С, Е, В, както и провитамин А, а от минералите калций, след това магнезий, фосфор и калий.

Консумацията на портокали насърчава работата на червата, има двоен положителен ефект върху кръвта и кръвоносните съдове. Първо, чрез намаляване нивото на лошия холестерол и второ, чрез намаляване на удебеляването на кръвоносните съдове.

Портокалите влияят благоприятно и на косата и ноктите, така че би било добре да хапвате поне по един портокал всеки ден. Освен това са богати на плодово захар, която дава на тялото енергия.

Портокалите може да се приемат под всякаква форма, цели или на сок, но целият плод е много по-полезен, главно поради фибрите, които съдържа в значително количество. При термична обработка, например в мармалад, се губят лечебните свойства на витамин С, който е известен като термолабилен витамин.

Вижте още: Ето за кого е опасно да яде туршия

За чувствителните хора този плод може да създаде проблеми, затова приемът му трябва да се ограничи. Портокалите не трябва да се дават на деца под една година, тъй като киселината от тях може да причини много неприятни, дори болезнени обриви при бебетата.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама