Невероятните ползи за здравето от куркумата


Невероятните ползи за здравето от куркумата
Снимка: iStock

Куркумата е една от основните съставки в аюрведа - традиционна индийска медицина на повече от хиляда години. От древни времена се смята, че подправката повишава активността на чревната флора, подобрява храносмилането, помага при вирусни заболявания и възстановяване, пречиства кръвта и насърчава образуването на нови кръвни клетки. В Индия куркумата често се смесва с мляко като мощна витаминозна напитка.

В съвременната медицина куркумата също има своите приложения. Например в страните от Централна Азия тя се използва като противовъзпалително средство. Подправката се използва за лечение на заболявания на жлъчния мехур, черния дроб и бъбреците.

Куркумата е растение, чийто корен се използва като подправка, оцветител или лекарство.

Вижте още: Тази натурална смес с куркума има мощно лечебно действие

Какво представлява куркумата

Куркумата е род многогодишно тревисто растение от семейство джинджифилови, чиито коренища и стъбла съдържат жълто багрило - куркумин. Тя е една от най-известните и най-използваните подправки от древни времена. В Индия, която се смята за родина на подправката, куркумата се използва за приготвяне на къри още от 600 г. пр. н. ера.

Растението е високо до 90 см, има тръбести цветове и месести, ароматни коренища. При обработката им се получава жълт прах с ярък аромат и леко горчив вкус.

За какво е полезна куркумата

Куркумата съдържа етерични масла и е богата на фосфор, желязо, йод, калций, холин, както и на витамините от група В (В1, В2, В5), С и К.

Ползите от куркумата се основават на полезните вещества в състава ѝ. Благодарение на тях подправката помага при възпаление и може да облекчи болката при артрит. Освен това куркумата регулира метаболитните процеси в организма, а антиоксидантите допринасят за елиминирането на токсините и другите вредни вещества. Така се подобрява общото състояние, укрепва се имунната система и се повишава работоспособността.

Вижте още: Маска против бръчки с куркума

Ползата от куркумата е намаляването на хроничното възпаление, което може да доведе до метаболитни нарушения, затлъстяване и други опасни заболявания, като например тези, свързани със сърдечносъдовата система. Подправката е от полза и за пациентите с артрит, като намалява подуването на ставите. Редовната консумация на куркума намалява риска от чернодробни заболявания, като намалява и симптомите на вече придобити заболявания, като хепатит. Тя може също така да забави развитието или да намали симптомите на пародонтит, предменструален синдром, диабет, стомашно разстройство и псориазис.

Внимавайте

Вредата от куркумата е, че тя може да предизвика алергии. Тя трябва да бъде премахната от менюто на хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Поради факта, че подправката понижава нивата на захарта, тя е противопоказана при прием на антидиабетни лекарства.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама