Няколко изненадващи ползи от виното


Няколко изненадващи ползи от виното
Снимка: iStock/Guliver

В деня на виното и любовта, ще ви запознаем със страхотните ползи от консумацията на вино. Освен че е удоволствие да си сипете една чаша хубаво вино (за предпочитане червено), то крие и много ползи за здравето ни. Ето кои са те:

По-дъгъл живот

Да, точно така. На остров Икариос, наскоро откриха зона, където хората живеят по-дълго от където и да е другаде по света. Познайте какво консумират ежедневно те – чаша червено вино, която съчетават със здравословна храна.

Проучване от 2007 г. определи, че процианидините, съединения, открити в танините на червеното вино, помагат за насърчаване на сърдечно-съдовото здраве. Вината, произведени в райони на югозападна Франция и Сардиния, където хората живеят по-дълго, имат особено високи концентрации на съединението.

Ставате по-умни

Ресвератролът, съдържащ се във виното,  може да помогне за подобряване на краткосрочната памет. Само след 30 минути тестване, изследователи установили, че участници, приемащи ресвератрол, имат значително увеличение на паметта, освен това приемът му се свързва с образуването на нови спомени, учене и емоции.

По-ниски нива на холестерол

Резерватролът също така намалява високите нива на холестерол, които могат да причинят коронарна артериална болест, ако се консумират в излишък. Един от най-добрите начини да контролирате активно вредните нива на холестерола - и в крайна сметка да предотвратите сърдечни заболявания - е като ограничите приема на наситени мазнини, предимно в червеното месо, както и да добавите по чаша червено вино вечер.

Намалява риска от депресия

През 2013 г. изследователи от Испания откриха възможна връзка между консумацията на вино и депресията. Проучване проследи 5500 мъже и жени на възраст между 55 и 80 години в течение на седем години. Тези, които са пиели между две и седем чаши вино всяка седмица, са по-малко склонни да бъдат депресирани от тези, които не са пили вино. Не трябва обаче да се прекалява с тази напитка.

Вместо фитнес

Кое бихте предпочели да пиете вино или да се морите във фитнеса? Учени от университета в Алберта в Канада откриха, че ресвератролът подобрява работата на сърцето, мозъка и костите; по същия начин тези части се подобряват, когато отидете на фитнес. Сега си представете ползите от правенето и на двете!

Здраво сърце

Червеното вино също намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт, тъй като присъстващите в него танини предпазват от сърдечни заболявания, докато ресвератролът е отговорен за здраво сърце и помага за премахването на химикалите, отговорни за образуването на кръвни съсиреци.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама