Каква е разликата между шампанско, просеко и мускат?


Каква е разликата между шампанско, просеко и мускат?
Снимка: iStock/Guliver

Какво е Нова година без шампанско? Всички сме свикнали, че точно в полунощ разливаме пенливата течност, за да си кажем „Наздраве”. Знаете ли обаче каква е разликата между традиционните „празнични” напитки - шампанско, просеко и мускат?

Шампанското е вид пенливо вино, което се произвежда единствено и само от грозде, отглеждано във региона Шампан във Франция. По този начин, противно на общоприетото схващане, има много пенливи вина, произведени в други региони на Франция, Италия, Испания и Австралия, но всички се причисляват към категорията шампанско. Гроздето от шампанско расте в сравнително мек климат с богата минерална почва, което обяснява причината за богатия аромат, съдържащ се в него.

Просекото е сухо пенливо вино. Произвежда се на Апенинския полуостров и за създаването му се използва специален сорт грозде – Глера. За разлика от шампанското, просекото е вино, чиито вкус и аромат се проявяват най-добре веднага след производството му. Колкото по-скоро е направено, толкова е по-свежо и приятно за небцето. Произвежда се само в девет области на Италия и само няколко компании, разположени в Бразилия, Аржентина, Австралия и Румъния имат разрешение да го произвеждат и окачествяват като „просеко”.

Пенливите вина мускат или „москато” имат леко тяло и изключителен плодов аромат.Ще забележите, че виното дори е силно парфюмирано, като предлага екзотични аромати като мандарина, жасмин, праскова, круша, мед и розови листенца, както и несъмнено качество на гроздето.Можете да срещнете и двете имена, но това е просто италианската дума за широко засадения и древен сорт грозде, мускат, известен също като москател в Испания и мускател в Германия и АвстрияТе са подходящи, когато ви се прииска нещо сладко като хубав чийзкейк, тарт с ягоди или крем карамел.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама