Няма да повярвате какво ще се случи, ако пиете чай от ройбос


Няма да повярвате какво ще се случи, ако пиете чай от ройбос
Снимка: iStock

Ройбос е наистина уникално растение, което вирее единствено в красивия район Кедърбърг край Кейптаун. Жителите на тази местност първи откриват, че от фините игловидни листа на дивия храст Aspalathus linearis може да се прави ароматен чай с чудесен вкус. Днес ройбос се отглежда в огромни плантации, в които не се използват никакви торове и химикали и дори не се извършва напояване, за да не се промени ценният състав на това великолепно растение. 

Ройбос е абсолютно натурален и чист, не съдържа консерванти и оцветители. Без кофеин.

Ройбос е антиоксидант и ограничава действието на свободните радикали, увреждащи и разрушаващи клетките на организма. Укрепва имунната система и забавя процесите на стареене, предпазва от ракови заболявания. 

Противодейства на алергиите като сенна хрема, астма и екзема. Често се използва при бебета страдащи от алергия към млякото. Притежава антиспазматични свойства и облекчава стомашните болки и колики, дори и при кърмачета. Помага и при стомашни и храносмилателни проблеми като гадене, повръщане, киселини, язви и запек. 

Ройбос се препоръчва на хора, страдащи от повишена раздразнителност и чувствителност, нервно напрежение, нарушения в съня, безсъние, главоболие, високо кръвно налягане, предпазва от мозъчен удар и сърдечен инфаркт. Има благоприятен ефект върху централната нервна система, действа като антидепресант. 

Ройбос тонизира кожата, помага при екзема, обриви и акне, рани и слънчеви изгаряния, като може да се прилага и външно. Облекчава сърбежи, сухота и алергични състояния на кожата. 

Ройбос е подходяща освежаваща напитка за хора, спазващи хранителна диета, тъй като не прибавя калории. 

Ройбос не само повишава приемането на желязото от организма, но и самия чай съдържа желязо, калий и мед, които имат изключително важно значение за добрата обмяна на веществата. Ройбос е богат на калций, манган и флуорид, необходими за зъбите и костите. 

Ройбос съдържа цинк и алфахидрокси киселини (АХА), които допринасят за доброто състояние на кожата, както и магнезий, необходим за нервната система. Ройбос съдържа 14 вида антиоксиданти. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама