Няма да повярвате какво ще се случи, ако сутрин пиете по 1 лъжица зехтин на гладно


Няма да повярвате какво ще се случи, ако сутрин пиете по 1 лъжица зехтин на гладно
Снимка: iStock

В последните няколко години зехтинът почти успя да измести употребата на олио в кулинарията и се превърна в предпочитана мазнина заради безспорните си здравословни ползи.

Още в Древна Гърция имало традиция да предлагат на чужденци малки епруветки с маслиново масло като символ на тяхната велика цивилизация.

Вижте още: Учени: Сок от този плод е ключът към дълголетието

Славата на зехтина далеч надхвърля кулинарните му и здравословни ползи, той е ценен и в християнската вяра. Гълъбът донесъл именно маслинова клонка на Ной като знак за оттеглящите се води на потопа. Така маслиновото дърво станало символ на помирението на Бога с човека.

Днес ви представяме 5 причини, заради които зехтинът е истински дар от богове за тялото ни:

1. Консумацията на една лъжица зехтин на гладно ще даде на организма ви необходимите полиненаситени мастни киселини и мононенаситени мастни киселини, които са от изключителна важност за здравето на сърдечно-съдовата система и редуцират честотата на сърдечните проблеми.

2. Ако изжабуркате една лъжица зехтин, той ще облекчи  болката и ще ограничи възпалението в устната кухина. Има изключително благоприятен ефект при проблемни и възпалени венци.

3. Сутрешният прием на за зехтин води до значително по-висока костна плътност и това прави тази му вид консумация особено полезна за дамите в напреднала възраст, които са в риск от развитие на остеопороза.

Вижте още: Златно мляко - топи излишните килограми за ден, ето как да си го направите

 4. Една лъжица зехтин сутрин на гладно е чудесна профилактика на диабета и помага за контрола на теглото. Той помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и контролира резките колебания в нея.

5. Изследвани сочат, че  приемът на зехтин влияе много добре върху правилното функционирането на стомаха и червата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама