Нов симптом на COVID-19, засяга всеки шести


Нов симптом на COVID-19, засяга всеки шести
Снимка: iStock/Guliver

"COVID пръсти" е състояние на кожата, което според учените превръща пръстите на краката в червено, а след това в лилаво. Подпухналите пръсти на краката могат да останат такива в продължение на месеци, съобщава ДЕ24.

Учените подозират, че заболяването обикновено е леко, но се страхуват, че случаите, на които са били свидетели, са "само върха на айсберга". Те казват, че симптомите обикновено се развиват в рамките на една до четири седмици от появата на вируса и са свързани с подуване или промяна на цвета на пръстите на краката. Има и случаи, при които възпалението е продължило повече от 150 дни.

Учените установиха, че приблизително всеки шести човек е с "COVID пръсти" и се нуждае от болнично лечение.

7 ЗНАКА, ЧЕ СТЕ ПРЕКАРАЛИ КОРОНАВИРУС, БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ

Д-р Естер Фрийман, главен изследовател в Международния регистър по дерматология, каза: "В повечето случаи състоянието изчезва само и е относително меко. Отнема около 15 дни средно. Но сме виждали и пациенти, при които продължава с месеци".

Смята се, че около 16% от пациентите трябва да бъдат хоспитализирани.

"Мисля, че това повдига много въпроси за това какъв вид възпаление се случва - има ли възпаление другаде в тялото? Все още не знаем отговора. Кожата може да се разглежда като прозорец към останалата част от тялото, защото това е възпаление, което можете да се види - и може да показва възпаление другаде", каза специалистът.

Данните са предоставени от лекари, лекуващи пациенти с кожни проблеми в десетки страни по света. Те ще бъдат представени тази седмица на конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Швейцария.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама