Нова опасна мания - "Диетата на Спящата красавица"


Нова опасна мания - "Диетата на Спящата красавица"
Снимка: iStock/Guliver

Жените на Запад се увличат от нов вид диета - отслабване чрез сън.

На всеки се е случвало през мързеливите уикенди да се събуди по обяд, пропускайки закуската. Човек не може да яде докато спи и този метод за регулиране на теглото се използва от десетилетия, но в последно време доби екстремни мащаби. Става въпрос за т.нар. "Диета на Спящата красавица". Тя предполага спане за дълги периоди от време, през които тялото не приема храна и съответно - отслабва.

Научно доказано е, че сънят е изключително важен за здравето, но последователите на новата диета се подлагат на ритъм, включващ до 20 часа спане на ден. За да постигат това обаче, много жени приемат сънотворни и различни упойващи вещества. Експертите продупреждават, че тези медикаменти са силно пристрастяващи, а и крият сериозен риск от предозиране.

В различни форуми жени споделят например, че взимат много силни болкоуспокояващи, които ги приспиват за часове, и които притъпяват чувството за глад, пише Independent.

Учените предупреждават, че прекомерният сън е опасен, сънотворните водят до пристрастяване и изискват увеличаващи се дози за прием, 20-часовото спане води до социална изолация, промени в настроението и депресия, която, от своя страна, често е придружена с увеличен прием на храна. Затова експертите са категорични, че идеята за сънната диета не е добра, може да бъде опасна и в крайна сметка може да има противоположен ефект.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама