Ново проучване: 14-часовото гладуване ни прави по-щастливи и по-малко гладни


Ново проучване: 14-часовото гладуване ни прави по-щастливи и по-малко гладни
Снимка: iStock

14-часовото гладуване може да ни направи по-малко гладни, по-енергични и по-щастливи, установи ново изследване на учени от King's College London.

Вижте още: Стоенето с кръстосани крака може да е много опасно за здравето

Резултатите от изследването показват, че ограничаването на консумацията на храна само до 10 часа, например между 9 сутринта и 19 вечерта, има положителен ефект върху настроението, енергията и глада.

Изследователите са използвали данни от доброволци, които са записали здравословното си състояние с помощта на приложението ZOE. Участие са взели повече от 37 000 души, които се хранели нормално в продължение на една седмица, докато през следващите две седмици били помолени да ядат само през избрани 10 часа от деня.

Анализът разкрива, че тези, които гладуват по 14 часа на ден, имат повече енергия, в по-добро настроение и по-малко гладни.

"Това е най-голямото проучване, проведено извън строго контролирана среда, за да покаже, че периодичното гладуване може да подобри здравето. Вълнуващо е да открием, че не е нужно да се  ограничаваме много, за да видим положителни резултати. Десетчасова времева рамка за хранене е поносима за повечето хора“, каза д-р Сара Бери.

Вижте още: Тих симптом на рак, който можете да забележите, когато нанасяте рол-он дезодорант

Резюмето на изследването беше представено на Европейската конференция по хранене в Белград.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама