Стоенето с кръстосани крака е много опасно аз здравето


Стоенето с кръстосани крака е много опасно аз здравето
Снимка: Istock

Знаете ли колко често и колко дълго седите с кръстосани крака през деня? Може да изглежда маловажно, но не е.

Специалисти по анатомия обясняват защо

Изследванията показват, че седенето с кръстосани крака може да увеличи неправилното положение на бедрата, като едното бедро е по-високо от другото. Това променя скоростта, с която кръвта се движи през кръвоносните съдове на краката, което може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци. Повечето изследвания показват, че е много по-лошо, ако кръстосате краката си в коленете, а не само в глезените.

Вижте още: Ето защо някои хора ги боли глава от червено вино

Този тип седене може да повиши кръвното налягане поради натрупване на кръв във вените и сърцето трябва да се бори с това. Това от своя страна може да увеличи риска от увреждане на кръвоносните съдове.

Колкото по-дълго и по-често седите с кръстосани крака, толкова по-голям е рискът от здравословни проблеми. Поради начина, по който скелетът е свързан, кръстосването на краката може да причини неправилно подравняване на гръбнака и раменете. Вратът ви също може да бъде засегнат, тъй като едната страна на тялото е по-слаба от другата. Същият дисбаланс може да се наблюдава в мускулите на таза и долната част на гърба в резултат на лоша стойка, стрес и напрежение, причинени от седене с кръстосани крака. Тазът също може да бъде неправилно подравнен поради продължителното разтягане на глутеусите от едната страна, което означава, че те стават по-слаби.

Седенето с кръстосани крака за дълги периоди от време увеличава риска от сколиоза и други деформации. Изследванията показват също, че седенето с кръстосани крака може да прищипе перонеалния нерв, известен също като фибуларен нерв.

Вижте още: Кога е по-добре да пием вода - преди или след ядене

Има  доказателства също, че кръстосването на краката може да повлияе на производството на сперма. Това е така, защото температурата на тестисите трябва да бъде между два и шест градуса под стандартната телесна температура. А седенето с кръстосани крака може да повиши температурата на тестисите с цели 3,5 градуса. Изследванията показват, че може също да намали качеството на спермата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама