Огледалото ни помага да се храним по-здравословно


Огледалото ни помага да се храним по-здравословно
Снимка: iStock/Guliver

Огледалата в кафенетата и ресторантите помагат на хората да избират по-здравословна храна – когато човек види самия себе си да се храни, му е по-лесно да контролира своето поведение.

До този извод са стигнали американски психолози, автори на статия в сп. Journal of the Association of Consumer Research, съобщава Motherboard.

За проверка на своята хипотеза изследователите приканили 185 студенти да избират между торта и фруктова салата, а след това да изядат лакомството в една от две стаи – със и без огледала. Оказало се, че в обкръжението на огледала тортата не изглежда толкова вкусна. Огледалата обаче не повлияли на вкуса на фруктовата салата.

"Погледът върху собственото отражение говори на човека не само за неговия външен вид. Огледалото дава възможност да погледнеш себе си обективно и да оцениш собственото си поведение по същия начин, както се оценяват чуждите постъпки", казва ръководителят на изследването Ата Джами.

По този начин огледалото поощрява човека да оценява себе си в съответствие с приетите стандарти от обществото. Нарушаването на тези стандарти създава усещане за дискомфорт – което в случая с експеримента отслабило вкусовите качества на тортата.

Напротив, употребата на здравословна храна не нарушава никакви норми и огледалото не намалява нейната привлекателност. Това явление възниква само в случай че човек сам си избира храната и отговорността лежи изключително върху него.

Макар че огледалото само променя възприятието за вкуса на нездравословната храна, авторите на изследването са на мнение, че с времето тези усещания ще доведат и до промяна на поведението. Според тях вредната храна се избира поради това, че тя е по-вкусна от полезната, а като се премахне този ефект, хората по-лесно ще се отказват от нездравословните храни.

Учените призовават собствениците на ресторанти да поставят огледала в помещенията. Те се надяват, че подобна мярка ще помогне да се спре епидемията от затлъстяване в САЩ.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама