Отбелязваме Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка


Отбелязваме Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка
Снимка: iStock/Guliver

За десети пореден път в България се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. С Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България се нарежда сред близо 90-те държави в света, които имат национални програми за имунизация, финансирани с публични средства.

Жените с рак на маточната шийка в ранен стадий обикновено нямат никакви симптоми. Започват да се появяват симптоми, когато ракът стане инвазивен и започне да расте. Когато това се случи, най-често може да забележите:

- Необичайно вагинално кървене - след вагинален секс, след менопауза, между менструациите, а също така цикъл, който е по-дълъг и обилен от обикновено.

- Необичаен секрет от влагалището, което може да съдържа и малко кръв.

- Болка по време на секс.

Тези знаци и симптоми могат да бъдат причинени и от други състояния освен рак на маточната шийка. Въпреки това, ако имате някои от по-горните симптоми, ви препоръчваме да потърсите лекарска помощ и да си направите цитономазка. При изследването, което се препоръчва да се прави профилактично от всяка жена над 21-годишна възраст, се вземат повърхностни клетки от шийката на матката и се изследват под микроскоп за предракови промени. Най-доброто време за вземане на материал е 10-20 ден от началото на менструацията. Добре е два дни преди изследването да се избягват секс, тампони, вагинален душ, кремове или вагинални препарати. Тези средства биха могли да отмият или скрият някои патологични клетки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама