Отбелязваме Световния ден на водата


Отбелязваме Световния ден на водата

Световният ден на водата се провежда на 22 март всяка година. Гласуван е от Общото събрание на Организацията на обединените нации през 1992 г.

Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Макар че две трети от планетата Земя е заета от вода, много малка част от тази вода е достъпна за и годна за пиене.

На този ден се провеждат множество събития посветени на водата. Всяка година ООН Вода избира конкретна тема на деня, свързана с водата. Тази година темата е Сътрудничеството в областта на водите.

Водата не е обикновен търговски продукт, а наследство, което трябва да бъде опазвано и защищавано. Водата е в основата на живота на Земята. Качеството на живот пряко зависи от качеството на водата. Доброто качество на водите поддържа здрави екосистемите и следователно води до подобряване на човешкото благосъстояние и обратно - лошото им качество вреди на околната среда и човечеството. От болести, разпространявани чрез водата, умират над 1.5 милиона деца по света.

Замърсяването е все по-голяма заплаха за качеството на водните ресурси. Човешката дейност през последните 50 години е отговорна за най-голямото замърсяване на водните ресурси в цялата история. Изчислено е, че над 2.5 милиарда души в света живеят без подходяща канализация.

Много по-евтино е да се предотврати замърсяването на водните ресурси, отколкото борбата с последиците от замърсяването. 

Водата е изключително важна за организма, за кожата и за фигурата ни. Леката дехидратация може да промени настроението на хората, енергията им и способността им да мислят ясно.

И докато нуждите ви варират от ден на ден в зависимост от вашата активност, от горещината и влажността и от количеството вода в храните, които приемате, ето един най-общ съвет: пийте 6-8 чаши вода на ден.

Ако не обичате чиста вода, добавете й ягоди, малини, къпини, ментови листа, цитрусови плодове или парченца краставица. Сипете няколко капки плодов сок в газираната вода или пийте билков чай – топъл или студен. Плодовете и зеленчуците съдържат около 85% вода, така че консумацията им спомага да набавите необходимото дневно количество течности.

Прочетете как да пиете повече вода тук!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама