Отново във форма след празниците


Отново във форма след празниците
Снимка: iStock/Guliver

Човек, който през дългите празници покрай Коледа и Нова година, както и безкрайните имени дни на януари, не си отказва нищо – хапва, пийва и почти не се движи – има нужда минимум от месец различни ограничения, за да се възстанови.

Връщането към форма всъщност не е толкова сложно. За тази цел е необходимо да се спазват няколко прости правила – както от възрастни, така и от деца.

Меню за зрели хора

Празничните дни се преживяват много тежко от зрелия организъм. Преобладаването на мазнини в храната и голямото количество алкохол не минават незабелязано. Алкохолът е коварен не само със своята токсичност, но и с това, че заема второ място по калоричност след мазнините.

Сам по себе си алкохолът не дава чувство на ситост, но снабдява организма с излишни калории, плюс това притъпява вниманието, усилва апетита, което също води до преяждане. Това е затворен кръг, казва Юлия Чехонина, специалист в клиника за лечебно хранене.

Крайно време е да се премине към здравословен режим на хранене. Белтъчна закуска с въглехидратна гарнитура и гореща напитка. След 2-3 часа може да се изяде плод или кисело мляко. На обяд са задължителни супа и второ ястие. Следобед – сухи плодове и чай, а на вечеря – белтъчна храна със зеленчукова гарнитура. Общо – 1500-1600 килокалории.

Ако тук се добави допустимото количество хляб, масло и захар, стават 1800-1900 килокалории. "Това ще ви позволи да се чувствате добре и да се избавите от остатъчните явления след дългите дни на "прегрешения", като в същото време изглеждате стройни", смята Чехонина.

Специални диети не са необходими – достатъчно е да се спазва описаната схема. Когато човек престане да яде след шест часа вечерта и обядва само с второто, това означава, че е излязъл от един хаотичен тип хранене и е навлязъл в друг. Това избавя от излишните течности, дава краткотраен ефект, но в резултат води до загуба на мускулна маса, защото белтъците в такова меню не са достатъчно. И в крайна сметка всички загубени килограми се връщат в излишък.

Хората, които много обичат шоколад, няма смисъл да ядат максимум десет грама на ден, тоест около две малки блокчета. По-добре е изобщо да заменят това лакомство с по-малко калорично, съветва експертът. Ако през деня се изядат три сладки плода, влечението към шоколада ще бъде по-малко.

Ако човек хич не може да мине без сладко, то по-добре да хапне подсладено кисело мляко или мармалад, а ако много му се иска да усети вкуса на шоколада, то може да изпие едно какао или горещ шоколад – в тях има по-малко калории, но обемът е повече.

Вместо газирани подсладени напитки, които не утоляват жаждата, може да се изпие фреш, като се добави в него газирана вода. Получава се слабогазиран сок, което е много по-полезно, констатира Чехонина.

Грижа за децата

Честа грешка на възрастните е, че се опитват да приложат самостоятелно съставени диети за децата.

Но децата не бива да бъдат лишавани от мазнини, защото те са необходими за функционирането на организма, тъй като при тях продължават растежът и развитието. Същото се отнася и до отказването от храна след шест часа вечерта – за децата това е неприемливо, обяснява старши научният сътрудник от отдела за педиатрична гастроентерология, хепатология и диетология Елена Павловска.

Основното правило в храненето на децата, независимо от празниците: закуската не бива да се пропуска. Често родителите трудно будят детето за училище и му разрешават да не закусва. Това води дотам, че нивото на глюкоза в кръвта остава ниско, поради което те са пасивни, по-малко разбират думите на педагога, по-лошо изпълняват задачите, изискващи внимание. По-добре сандвич със салам, отколкото изобщо нищо.

Обръщайте внимание на белтъците – извара, нетлъсто месо, риба, яйца. Поне два-три пъти дневно детето трябва да яде някой от тези продукти. В менюто често да присъстват гарнитури от типа на ориз, макарони, картофи. Намалявайте количеството на тези богати на въглехидрати продукти в полза на белтъчините.

Намалете количеството на сладките газирани напитки и домашните компоти. В тях също има много захар. Нормата за употребяване на сок дневно е не повече от 200 милилитра. Вечер може да се изпие един айрян. Главното е вечерята да е поне два-три часа преди сън, за да не се претоварва стомахът.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама