Педиатрите препоръчват: Само вода, като напитка, вместо сокове


Педиатрите препоръчват: Само вода, като напитка, вместо сокове

Британски диетолози препоръчаха децата да пият с храната само вода, за да намалее приеманата от тях захар, съобщи в. "Дейли телеграф". Според тях родителите е най-добре да не купуват газирани напитки. Соковете е хубаво да бъдат ограничени до една малка чаша дневно със закуската. Ниско масленото мляко също е разрешено, но основно децата трябва да пият вода.

"Пийте вода. Това е много прост съвет" - каза проф. Сюзан Джеб от Оксфордския университет.Думите й бяха подкрепени и от проф. Том Сандърс от лондонския Кингс колидж. "Проблемът е, че много хора вече не пият вода. На вечеря бъдете скромни, сложете само вода, без газирани, сокове или сиропи".

Препоръката е свързана с резултатите от проекто доклад на британския Консултативен научен комитет по въпросите на храненето, според който хората трябва да намалят наполовина приема на захар, за да бъде ограничена епидемията от затлъстяване, а и сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2.

При сегашните 10 процента за захарта от дневния прием, новите препоръки са тя да стане 5 процента от всички източници на енергия. В този случай една консерва с газирана напитка осигурява цялото дневно количество. Газираните напитки и сиропите трябва да станат изключение за децата и те да ги пият само на празник.

Препоръката важи и за възрастните. Миналия месец британско изследване установи, че децата и тийнейджърите консумират около 40 процента повече захар от препоръчваното, като основен неин източник са газираните напитки и плодовите сокове. Възрастните консумират 13 процента повече захар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама