Плодовете и зеленчуците, които да ядете през декември


Плодовете и зеленчуците, които да ядете през декември
Снимка: iStock

Въпреки че много обичаме да консумираме захарни бисквитки и меденки през месец декември, по-добре е да се запасим с повече плодове и зеленчуци. Банани и мандарини има във всеки дом, но ето какво още си заслужава да се добави към списъка за пазаруване.

Нар

Въпреки че е сред най-отдавна култивирани плодове, нарът все още изглежда като екзотика. Зареден с антиоксиданти, фибри и калий, нарът е истинска витаминозна бомба, а пък сезонът му е само до януари, така че не го пропускайте. Ако се чудите как точно да го консумирате, трябва да знаете, че е идеален за салата, сладки печени картофи, сокът му се превръща в идеална глазура за печено пиле, а от корите можете да сварите и чай.

6 ЧЕСТО СРЕЩАНИ МИТА ЗА ВИТАМИН С

Круши

Перфектните плодове за студено време, крушите се предлагат през цялата зима. Най-хубавото е, че могат да бъдат карамелизирани, печени в пай и да допълват пикантни храни като сирена, ядки и меса, особено пилешко и свинско. За готвене изберете твърди сортове като Анжу и Боск. Азиатските круши също са прекрасни, ядат се директно или се режат в салата. Те могат да приличат на ябълки с формата на глобус и хрупкава текстура, но зреят само на дърво, така че не забравяйте да им се насладите веднага след като ги купите.

Тиква

Тиквата съдържа голямо количество каротин (провитамин А) и други витамини. В меката част се съдържат големи количества витамин D, който засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетката. Целулозата от тиквите се усвоява лесно дори от отслабналия организъм и затова ястията с тиква се препоръчват при лечебно и профилактично хранене. Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на лошия холестерол от организма.

Ряпа

Ряпата се предлага в различни форми и размери и който и сорт да изберете, ще получите добър източник на витамин С, идеален за предпазване от зимни настинки и грипове. Ряпата често се вари, но и сурова е чудесна – настъргана на ситно, в комбинация с моркови и оцет.

Ескарол

Представител на семейство цикория, ескаролът е много по-ароматен, с по-дебели листа и бледожълта сърцевина. При готвене става мек, сладък и изненадващо мазен. Богат на витамин А и фолиева киселина, ескаролът също е добър източник на фибри.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама