6 често срещани мита за витамин C


6 често срещани мита за витамин C
Снимка: iStock/Guliver

През по-студените месеци се препоръчва да се приемат храни, богати на витамин C, тъй като подсилва имунната система и така ни пази от болести. През последните месеци на много места се срещат твърдения, че той също така помага в битката срещу коронавируса. Има обаче много вярвания, свързани с витамин С, толкова широко разпространени, колкото и неверни. Ето някои от онези велики митове, разбулени от списание "Ола":

1. Трябва да внимаваме за недостиг на витамин С

Нека започнем с това, което е вярно: Витамин С е основно хранително вещество за нашето тяло: той участва пряко в имунната система, в поддържането на костната плътност, в образуването на колаген в ставите, в усвояването на желязото, в доброто здраве на кожата. Проблемът е, че тялото ни не е в състояние да произвежда само това хранително вещество или да го съхранява, така че трябва да го набавяме с храната. За разлика от това, което се случва например с витамин D, чийто дефицит в нашето население е доста често срещан, ние имаме "повече от достатъчно" нива на витамин С. Здравните препоръки за приема на споменатия витамин варират около 90 mg на ден за мъже и 75 mg за жени. Всъщност трябва да има много значителни ограничения в диетата, за да се стигне до дефицит на този витамин. По този начин диета, богата на пресни храни, особено плодове и зеленчуци, ще ни осигури повече от необходимите нива на витамин С.

2. Колкото повече витамин С, толкова по-добре

Връзката между витамин С и доброто здраве на имунната система може да ни накара да мислим: колкото повече, толкова по-добре. Грешка. Нищо или почти нищо в излишък не е добро. И тук не сме изправени пред никакво изключение. Поддържането на адекватни нива на витамин С е много полезно, но повишаването им в излишък може дори да има обратен ефект: много пъти може лесно да се елиминира чрез урината, но ако тези нива са твърде високи, това може да доведе до заболявания като диария, гадене, спазми в стомаха... Така че определено не. Приемът на повече витамин С никога няма да бъде синоним на по-голяма полза за тялото ни.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ПРЕДОЗИРАТЕ С ВИТАМИН С

3. Хранителните добавки са наш съюзник за добро здраве

Именно поради всички тези причини, не бива да разбираме добавките с витамин С като големи съюзници на здравето. Говорим, разбира се, като цяло за възрастното и здраво население. Така че, освен ако не е предписано от лекар, забравете за тези добавки както и за "богатите на витамин С" храни, които виждаме на пазарите.

4. Портокалите са най-богати на витамин С

Да, вярно е, че портокалите са чудесен източник на витамин С, но те не са единствените, нито тези, които допринасят най-много за набавянето му. Например, червените чушки изпреварват портокалите в количеството на този витамин. Киви, ягоди, папая, броколи, брюкселско зеле и магданоз също са чудесен източник. Като цяло е препоръчително да включвате добро количество пресни плодове и зеленчуци в ежедневното си менюта, за да си набавяте необходимите нива на витамин С.

ТЕЗИ ХРАНИ СЪДЪРЖАТ ПОВЕЧЕ ВИТАМИН С ОТ ПОРТОКАЛА

5. Храните, богати на витамин С, помагат в превенцията на грипоподобните заболявания

Няма научни доказателства, които да оправдаят това твърдение. Да, има някои изследвания, които насочват не толкова към профилактичен ефект, колкото към намаляването на продължителността на тези заболявания, след като се появят.

6. Пийте бързо сока, защото изчезват витамините

През 2002 г. беше доказано, че въпреки че витамин С (аскорбинова киселина) се окислява, образуваното вещество, наречено дехидроаскорбинова киселина, продължава да има същите свойства като витамин С. И за да изчезнат тези свойства, трябва да минат няколко часа или сокът да е подложен на много висока температура над 120º, което не се случва често. Всъщност е по-добре да изядете целия плод. Така си  осигурявате повече фибри, засищате се за по-дълго и приемът на калории вероятно ще бъде по-нисък. И най-важното: при изстискване собствените захари на плода се превръщат в свободни захари, а те трябва да се избягват.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама