По колко пъти на ден трябва да ядем плодове и зеленчуци


По колко пъти на ден трябва да ядем плодове и зеленчуци
Снимка: iStock/Guliver

Ако досега се смяташе, че консумацията на плодове и зеленчуци по пет пъти на ден е полезна, то според нови изследвания още по-добре за здравето е двойно по-големият им прием, или по десет пъти на ден. По този начин могат да бъдат предотвратени до 7,8 млн. смъртни случая всяка година, пише британският в. "Гардиън“.

Според откритията на екип от "Импириъл колидж“ в Лондон хората трябва да приемат доста повече плодове и зеленчуци, отколкото се смяташе досега, за да се намалят шансовете за развитие на хронични болести и ранна смъртност. Дори и дневен прием на 200 г. плодове и зеленчуци намаляват риска от сърдечни болести с 16%, от инфаркт с 18%, от сърдечносъдови болести с 13%, от рак с 4% и от преждевременна смърт с 15%.

Ако обаче дневният прием е 800 г. - еквивалента на 10 порции от препоръчителните 80 г. на порция, намалява риска от сърдечни болести с 24%, от инфаркт с 33%, от сърдечносъдови болести с 28%, от рак с 13% и от преждевременна смърт с 31%.

В същото време от голямо значение е и какви точно плодове приемаме. Най-добри за превенция на инфаркти и сърдечни болести са ябълките, крушите, цитрусовите плодове, салатите и зеленолистните като спанак, маруля и цикория. Полезни са също кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и карфиол.

За предпазване от рак учените препоръчват увеличената употреба на зелени зеленчуци като зелен боб, на жълти и оранжеви зеленчуци като чушки и моркови, както и отново кръстоцветни зеленчуци.

При изследванията не се наблюдава разлика между ефекта от приема на сготвени и сурови плодове и зеленчуци. Според д-р Дагфин Ауне, водещ автор на изследването, те "намаляват нивата на холестерол, кръвното налягане, подобряват здравето на нашите кръвоносни съдове и имунна система“. „

"Това може да се дължи на сложната мрежа от хранителни вещества, която съдържат. Те например имат много антиоксиданти, които намаляват вредата върху ДНК и водят до редуциране на риска от рак“, допълни той.

По думите на Ауне приемат на зеленчуци не може да бъде заместен, тъй като ползите от тях не могат да бъдат "затворени“ в хапче.

"По всяка вероятност пълният пакет от полезни хранителни вещества, които приемаме с яденето на плодове и зеленчуци е от съществено значение за нашето здраве“, посочва той, допълвайки, че по тази причина е важно те да се консумират в естествен вид, а не да се приемат витамини.

Източник: БГНЕС

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама