Погрижете се за мозъка си с кардио тренировки


Погрижете се за мозъка си с кардио тренировки
Снимка: iStock/Guliver

Група учени от Университета в Отава публикуваха ново доказателство, според което спортът подобрява не само състоянието на тялото и духа, но и на мозъка.

Всички знаем, че физическото натоварване и най-вече аеробните упражнения са наложителни, ако искаме да сме винаги здрави. При това не само физически, но и психически.

Според множество научни изследвания кардио упражнениеята предизвикват и неврогеноза, т.е поява и развитие на нови неврони дори и у възрастни индивиди. Една от причините е, че ускоряването на сърдечната дейност по време на кардио тренировка като тичане, колоездене или плуване повишава нивата на невротрофичен и глиален невротрофен фактор, които са ключови за неврогенезата. Освен това, когато изучаваме нов спорт, било то тенис или танц, първият сблъсък с "непознатото” предизвиква способността на мозъка да премоделира връзките си. За феновете на HIIT тренировките (високо интензивни интервални тренировки), новините не са толкова хубави. При този тип натоварване учените са установили, че не се наблюдава толкова засилен генезис на клетки и неврони. Необходими са аеробни упражнения с по-голяма продължителност.

По-удължения период на постоянно кардио натоварване (приблизително час или два) има и други ползи. Обикновено този тип тренировка увеличават ендорфините, които пък понижават нивата на стресовия хормон кортизол, повишават нивата на тестостерон и така получаваме не само по-добри условия за неврогенеза, но и си осигуряваме естествен антидепресант. Поне за кратко.

Това, което учените от Отава са открили сега е, че продължителното сърдечно-съдово натоварване чрез спорт има и още един благоприятен ефект за организма. При сканирането на мозъка на атлети, тичали в продължение на близо 2 часа, те откриват появата на неизвестния досега химикал VGF. Все още не е ясно какви са всичките позитивни и негативни ефекти. Но при проведен тест с мишки с генетична дисфункция, се е оказало, че тичането или инжекцията на VGF ги е накарало да живеят по-дълго, да възвърнат нормалния си начин на движение и е повлияло ползотворно на изграждането наново на мозъчни тъкани.

Ако не вярвате, отидете още сега да поспортувате и докажете сами теорията.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама