Ползи и приложения на активния въглен


Ползи и приложения на активния въглен
Снимка: iStock/Guliver

Активният въглен някога е бил смятан за универсален антидот. Днес продължава да се използва като силно натурално помощно средство за лечение на различни видове проблеми, най-вече свързани с храносмилателната система. Той има разнообразие от предлагани предимства, вариращи от понижаване на холестерола до избелване на зъбите.

Как работи активния въглен?

Активния въглен работят чрез улавяне на токсини и химикали в червата, предотвратявайки тяхното усвояване.

Порестата структура на активния въглен има отрицателен електрически заряд, който го кара да привлича положително заредени молекули, като токсини и газове. Тъй като активният въглен не се абсорбира от тялото ви, той може да носи токсините, свързани към повърхността му, извън тялото в изпражненията.

Активен въглен като спешно лечение при отравяне

Благодарение на токсино-свързващите свойства, активният въглен има разнообразни медицински приложения. Например, активния въглен често се използва в случаите на отравяне. Това е така, защото може да привлече голямо разнообразие от отрови, намалявайки техните ефекти. Активният въглен е използван като антидот от началото на 1800 година.

Може да се използва за лечение на предозирането на лекарства като аспирин, ацетаминофен и седативи. Например, има проучвания, които показват, че когато се взима еднократна доза от 50-100 грама в рамките на пет минути след предозиране с лекарсво, активния въглен може да намали абсорбцията на лекарството при възрастни до 74%. Този ефект намалява до около 50%, когато въгленът се приема 30 минути след поглъщането на лекарството и 20%, ако се приема три часа след предозирането на лекарството.

Еднократната доза от 50-100 грама понякога е последвана от две до шест дози от 30-50 грама на всеки 2 до 6 часа. Въпреки това този начин се използва по-рядко и може да бъде ефективен само в ограничен брой случаи на отравяне.

Важно е да се отбележи, че активният въглен не е ефективен при всички случаи на отравяне. Например, изглежда че оказва слабо въздействие върху алкохол, тежки метали, желязо, литий, калий, киселинни или алкални отравяния. Нещо повече, експертите предупреждават, че активният въглен не трябва да се прилага рутинно във всички случаи на отравяне. По-скоро използването му следва да се разглежда за всеки отделен случай.

Може да стимулира бъбречната функция

Активираният въглен може да спомогне за стимулиране на бъбречната функция чрез намаляване на броя на отпадъчните продукти, които бъбреците трябва да филтрират. Това може да бъде особено полезно при пациенти, страдащи от хронично бъбречно заболяване, състояние, при което бъбреците вече не могат да филтрират отпадните вещества правилно.

Здравите бъбреци обикновено функционират много добре и на тях не им е нужна допълнителна помощ за да филтрират кръвта. Въпреки това, на пациентите, страдащи от хронично бъбречно заболяване обикновено им е по-трудно при отделянето на урея и други токсини от тялото. Активният въглен може да има способността да се свързва с уреята и другите токсини, като помага на тялото ви да ги премахне.

Уреята и другите отпадъчни вещества могат да преминат от кръвоностниата система в червата чрез процес, известен като дифузия. В червата те се свързват с активен въглен и се екскретират в изпражненията.

Намалява симптомите на синдрома на рибената миризма

Активният въглен може да помогне за намаляване на неприятните миризми при хора, страдащи от триметиламинурия, известно също като синдром на миризма на риба. Това е е генетично състояние, при което в тялото се натрупва триметиламин (TMA), съединение с миризма, подобно на това на гниеща риба. Здравите хора обикновено са в състояние да преобразуват това вещество преди да се отдели в урината. Но, хората страдащи от триметиламинурия, нямат необходимия ензим за извършване на това превръщане. Това води до натрупване на ТМА в организма и проникване в урината, потта и дишането, което води до неприятнии, миризми на риба. Изследвания показват, че порестата повърхност на активния въглен може да помогне малките миризливи съединения като TMA да се свържат, като се увеличи екскрецията им.

Може да понижи нивата на холестерола

Активният въглен също може да помогне за намаляване на нивата на холестерола. Това е така, защото може да свърже холестерол и съдържащи холестерол жлъчни киселини в червата, предотвратявайки абсорбирането им от организма.

Най-известни домашни приложения включват:

Намаляване на газовете: Някои проучвания показват, че активният въглен може да помогне за намаляване на производството на газ след приемане храна произвеждаща газ. Също така може да помогне за подобряване миризмата на газовете.

Филтриране на водата: Активният въглен е популярен начин за намаляване на съдържанието на тежки метали и флуориди във водата. Въпреки това, не изглежда много ефективен метод при премахването на вируси, бактерии или твърди минерали.

Избелване на зъбите: Доказано е, че използването на активен въглен за четкане на зъбите, ги избелва. Смята се, че това се извършва чрез абсорбиране на плаки и други зъбни оцветяващи съединения.

Намалява алкохова в кръвта: Активният въглен понякога се използва и като средство за намаляване на алкохова в кръвта. Докато консумирането му с алкохол може да намали нивата на алкохол в кръвта, неговото действие върху махмурлука не е добре проучено.

Кожни процедури: Нанасянето на активен въглен върху кожата се предлага като ефективно лечение на акне и ухапване от насекоми или змии.

Безопасен ли е активният въглен?

Активният въглен се счита за безопасен в повечето случаи и нежеланите реакции се считат за редки и рядко тежки. Въпреки това, може да причини някои неприятни странични ефекти, най-честите от които са гадене и повръщане. В допълнение, може да се плучите запек или да имате черни изпражнения.

Когато активираният въглен се използва в спешни случаи като антидот за отрова, съществува риск той да навлезе в белите дробове, а не в стомаха. Това е особено вярно, ако човекът, който го приема, повръща, е сънлив или полусъзнателен. Поради този риск активният въглен трябва да се дава само на хора, които са напълно съзнателни.

Освен това, активният въглен може да влоши симптомите при хора с порфирия – рядко генетично заболяване, засягащо кожата, червата и нервната система. Също така, в много редки случаи, активният въглен е свързан с блокиране на червата или дупки. Струва си да се отбележи, че активираният въглен може също така да намали усвояването на някои лекарства. Следователно, хората, които приемат лекарства, трябва да се консултират с техния личен лекар, преди да го приемат.

Дозировка

В случай на преозиране с лекарства, е важно веднага да потърсите медицинска помощ.

Дозировка от 50 до 100 грама може да се прилага от медицинско лице, в идеалния случай в рамките на един час след предозирането. Децата обикновено трябва да приемат по-ниска доза от 10-25 грама.

Дозировката за други състояния варира. От 1,5 грама, за да се намали риска от синдрома на рибената миризма, до 4-32 грама на ден, за да се понижи холестеролът и да се стимулира бъбречната функция в крайния стадий на бъбречно заболяване.

Добавки с активен въглен могат да бъдат намерени във вид на хапчета или прахообразни форми. Когато се приема като прах, активният въглен може да се смеси с вода. Увеличаването на приема на вода може да помогне за предотвратяване на симптомите на запек.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама