Ползи от ленено семе


Ползи от ленено семе
Снимка: iStock/Guliver

Ползите за здравето на лененото семе се дължат главно на съдържанието му на омега-3, лигнани и фибри.

Ако сте вегетарианец или не ядете риба, лененото семе може да е най-добрият ви източник на омега-3 мазнини.

Източник на алфа-липоева киселина ( ALA):

Лененото семе е богат източник на алфа-линоленова киселина (ALA), омега-3 мастна киселина. ALA е една от двете основни мастни киселини, които трябва да бъдат получени чрез консумация на храна, тъй като тялото не я произвежда.

Проучване в Латинска америка с 3638 души установи, че тези, които ядат повече ALA, имат по-малък риск от сърдечен удар от тези, които консумират по-малко ALA. В допълнение, основен преглед на 27 проучвания, включващи над 250 000 души, установява, че ALA е свързан с 14% по-нисък риск от сърдечни заболявания. Множество изследвания също свързват ALA с по-нисък риск от инсулт. Неотдавнашен преглед на данните от наблюдението също установи, че ALA има сърдечни ползи за здравето, сравними с ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), две от най-известните омега 3 мазнини.

ТОП 5 ХРАНИ, КОИТО СА БОГАТИ НА ВИТАМИН С

Източник на лигнани:

Лигнаните са растителни съединения, които имат антиоксидантни и естрогенни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак и подобряване на здравето. Интересното е, че ленените семена съдържат до 800 пъти повече лигнани от другите растителни храни. Наблюдателни изследвания показват, че тези, които ядат ленени семена, имат по-малък риск от рак на гърдата, особено жени след менопауза. Канадско проучване на повече от 6000 жени установи също, че тези, които ядат ленени семена, са с 18% по-малко вероятни да развият рак на гърдата.

Източник на фибри:

Ленените семена допринасят за диетата с разтворими фибри (които представляват 20 до 40% от състава на ленените семена) и неразтворими (60 до 80% от ленените семена). Този дует от фибри се ферментира от бактерии в дебелото черво, увеличава изпражненията и води до по-редовни движения на червата. От една страна, разтворимите фибри увеличават консистенцията на съдържанието на червата и намаляват скоростта на храносмилането. Това помага за регулиране на кръвната захар и понижаване на холестерола, показва проучване. Неразтворимите фибри, от друга страна, позволяват повече вода да се свързва с изпражненията, увеличава нейната маса и води до по-меки изпражнения. Това е полезно за предотвратяване на запек и за тези, които имат синдром на раздразненото черво или дивертикуларна болест.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама