Помощ при подут стомах


Помощ при подут стомах
Снимка: iStock/Guliver

Метеоризмът е знак, че храносмилателната ви система не работи тол­кова добре, колкото би трябвало, и че "вредните“ бактерии в стомаха ви пируват с непреработената храна, което води до отделянето на газове. За да се избавите от газовете, трябва да предприемете три важни стъпки.

Първо, дъвчете храната по-дълго време: това е най-ефективният начин да подобрите храносмилането си.

Второ, направете си изследване за не­поносимост към храни – пшеницата е основният виновник за подуването и метеоризма. Изключете всички пшенични продукти от менюто си за десет дни и ги заменете с други зърнени култури като ръж, овес и ориз. След това отново започнете да ядете пшенични продукти (в големи коли­чества) и вижте какъв ще е резултатът. Ако установите, че пшеницата е причината, сведете приема є до минимум и след известно време (някол­ко месеца, да речем) не би трябвало да имате проблеми, ако хапвате по нещо пшенично от време на време.

На трето място, пробвайте да приемате храносмилателни ензими. Ако коремът ви се подува често, получавате стомашни неразположения или отделяте прекалено много газове, е възможно тялото ви да не произвеж­да достатъчно храносмилателни ензими, които да разграждат храната из­цяло. Тук се получава един омагьосан кръг, защото при пониженото ниво на ензими тялото ви усвоява по-малко хранителни вещества, а с по-мал­ко хранителни вещества организмът произвежда по-малко ензими. Ако проблемът ви е от такова естество, разрешаването му е лесно – пийте по една таблетка храносмилателни ензими на всяко хранене. Качествените комплекси съдържат липаза (за разграждане на мазнините), амилаза (за разграждане на въглехидратите) и протеаза (за разграждане на проте­ините). Някои съдържат и папаин (от папая) или бромелаин (от ананас). Консумацията на споменатите плодове също подпомага храносмилането.

Приемайте допълнително и мултивитамин и минерална добавка, съ­държаща 10 мг цинк, защото цинкът участва в производството на стомаш­ни киселини. Ако подобрите хранителните си навици, след месец най-ве-роятно вече няма да се нуждаете от приема на храносмилателни ензи­ми. В случай че те обаче не ви помогнат, се консултирайте с диетолог, който да ви изследва за други евентуални проблеми с храносмилателна­та система (като дисбактериоза, т.е. дисбаланс на чревната флора, или паразити).

Източник: "500 въпроса за здравето и храненето“

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама