Правенето на добрини подобрява здравето ни


Правенето на добрини подобрява здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Можете да постигнете повече с доброта, отколкото с редовни упражнения. Оказва се, че благотворителната дейност може не само да стопли душата, но и да подобри физическото здраве, съобщава "Би Би Си".

Вестниците започват да пишат за Бети Лоу, когато тя е на 96 години. Въпреки напредналата си възраст, тя работи като доброволец в кафене в болница в Салфорд, предградие на Манчестър, като сервира кафе, мие чинии и разговаря с пациенти. Дори и на 106 Лоу, която вече не е сред живите, работи в кафенето веднъж седмично, въпреки лошото си зрение.

Преди години Лоу каза пред журналисти, че е продължила да работи в кафенето, докато повечето хора предпочитат да се успокоят и да се пенсионират у дома, защото е била уверена, че такава работа ѝ помага да остане здрава. И очевидно е била права.

Науката показва, че алтруистичното поведение - от доброволчеството и даряването на пари до случайни, ежедневни добри дела - насърчава благосъстоянието и дълголетието.

Изследванията показват, че доброволчеството намалява риска от ранна смърт с 24% - приблизително същото, колкото да се ядат шест или повече порции плодове и зеленчуци дневно, според някои проучвания.

Нещо повече, тези хора са по-малко склонни да развият повишена кръвна захар или възпаление, което води до сърдечни заболявания. Те също така прекарват с 38% по-малко време в болници, отколкото тези, които изобщо не се занимават с благотворителност.

Няколко рандомизирани лабораторни експеримента хвърлят светлина върху биологичните механизми, чрез които помагането на другите може да подобри нашето здраве.

В един такъв експеримент в Канада ученици в гимназия били разделени на две групи: едните били изпратени да помагат на по-малките ученици за два месеца, а другите били оставени да чакат своя ред, за да се включат в помагането.

Четири месеца по-късно, когато експериментът приключил, разликите между двете групи тийнейджъри били ясно видими... в кръвта им.

Учениците от гимназията, които активно обучавали малки деца,  имали по-ниски нива на холестерол, както и по-ниски маркери за възпаление като интерлевкин 6 в кръвта, което не само предотвратява сърдечните заболявания, но също така помага в борбата с вирусни инфекции.

Интересното е, че в кръвта се регистрират не само резултатите от официалното участие в благотворителни дейности, но и случайни прояви на доброта.

Има безброй други примери за положителните ефекти върху здравето както от добротата, така и от финансовото дарение. Например бабите и дядовците, които редовно се грижат за внуците си, имат риск от смъртност до 37% по-нисък от тези, които не участват в грижите за деца.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама