Преди да пиете пробиотик, прочете това


Преди да пиете пробиотик, прочете това
Снимка: iStock

Пробиотиците са живи микроорганизми, които в стомаха предотвратяват размножаването на опасни за здравето бактерии и по този начин допринасят за общото благосъстояние на човека. Положителното влияние и ползите са известни от векове, когато нашите прадеди са приготвяли ферментирали продукти, а още древните римляни са препоръчвали консумацията на сирене. Добрите бактерии присъстват естествено в тялото и се приемат ежедневно чрез храната. Но поради съвременния начин на живот и стреса, на който е изложен човек, както и консумацията на бърза и пържена храна, това често не е достатъчно и пробиотиците се препоръчват и като хранителна добавка.

Вижте още: 5 вкуса в устата, които са сигнал за здравословен проблем

Пробиотикът позволява да се запази чревната флора, която е особено важна за човешкото здраве. Всъщност най-новите изследвания показват, че в човек има 10 пъти повече бактерии, отколкото собствените клетки, което означава, че бактериите образуват специален орган, отговорен за общото здравословно състояние на човека. Този специален орган се нарича микробиом и се състои от всички бактерии и микроорганизми в човешкото тяло, около 40 милиарда бактериални клетки. Поддържането на баланс в микробиома е от ключово значение за поддържането на здравето на всеки човек.

Известно е, че пробиотиците увеличават броя на здравите бактерии в червата, като по този начин:

– помагат при остра диария, причинена от вируси или бактерии

– използват се два до три часа след употребата на антибиотик

– регулира стойността на PH в стомаха,

– помагат за успокояване на раздразнени черва и регулиране на изпражненията

- помагат при храносмилането на храната

- укрепват имунитета

На практика пробиотиците предотвратяват размножаването на патогенни бактерии в червата и подобряват колонизацията на червата с полезни пробиотични бактерии.

Вижте още: Добра новина: Шепа от тези ядки лекува преддиабетно състояние

Обикновено има няколко щама добри бактерии в една пробиотична капсула, а в някои случаи тази комбинация е допълнена с пребиотик. Тоест в продуктите се откриват Saccharomyces boulardii, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium longum. Тези щамове носят обозначението GRAS (общопризнат като безопасен), което се дава от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) на съставки или продукти, които са безопасни.

От приблизително 500 вида бактерии, открити в червата, са избрани само няколко добри бактерии, които допринасят за здравата чревна флора. По този начин капсулата с бактериите е добавка към пробиотиците, които редовно се приемат с храната, чрез ферментирали продукти, като зеле и кисели краставички, или млечни продукти като кефир.

Здравословното хранене е от ключово значение в подкрепа на здравите бактерии, а с това и на собственото здраве.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама