Добра новина: Шепа от тези ядки преди ядене лекува преддиабетно състояние


Добра новина: Шепа от тези ядки преди ядене лекува преддиабетно състояние
Снимка: ExplorerBob/Pixabay

Две нови проучвания са установили, че консумацията на шепа бадеми 30 минути преди хранене може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

Вижте още: Яжте вечер тези храни, топят мазнините през нощта

Едно проучване е тествало въздействието на консумацията на бадеми преди хранене в продължение на три месеца, а другото в продължение на три дни.

В първото проучване e установено, че консумацията на 20 грама бадеми преди закуска, обяд и вечеря в продължение на три месеца е обърнала преддиабета до нормални нива на кръвната захар при почти една четвърт от участниците.

"В това проучване ние съобщаваме, че включването на бадеми (20 грама) 30 минути преди основните хранения (закуска, обяд и вечеря) води до значително намаляване на постпрандиалната хипергликемия и нивата на инсулин. Това също води до статистически значими намаления на телесната тегло, индекс на телесна маса, обиколка на талията и подобряване на постуралната сила. Има обещаващ обратен ефект върху обръщането на нормалната регулация на глюкозата, подобно на акарбозата и метформина", се посочва в изследователския доклад.

Другото проучване открива допълнителни доказателства, че бадемите могат да помогнат в борбата с преддиабета, като изследователите виждат 18% намаление на нивата на хипергликемия, което показва подобрено регулиране на кръвната захар.

"Резултатите от нашите проучвания показват, че бадемите могат да бъдат ключов фактор за подпомагане на регулирането на нивата на кръвната захар като част от хранителна стратегия", се казва в проучването.

Вижте още: Кое мляко е наистина полезно - краве, соево или бадемово

"Тези резултати показват, че простото добавяне на малки порции бадеми преди всяко хранене може бързо и драстично да подобри гликемичния контрол при хора с преддиабет само за три дни. Консумирането на 20 грама бадеми 30 минути преди орално натоварване с глюкоза показва значително намаляване на кръвната захар. Хранителният състав на бадемите, които съдържат фибри, мононенаситени мазнини, цинк и магнезий, работят заедно, за да осигурят по-добър гликемичен контрол и да намалят глада. Нашите резултати осигуряват обещаваща диетична стратегия за намаляване на прогресията на преддиабет и връщане на хората към нормално регулиране на глюкозата," обясняват учените в изследването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама