При болки в ушите - пробвайте тези бабини рецепти


При болки в ушите - пробвайте тези бабини рецепти
Снимка: iStock

Всеки един от нас през живота си е страдал от болка в ушите, особено по време на студения зимен сезон. Почти никога няма универсален лек за това, а самото неразположение се появява точно когато най-малко сме го очаквали. При болки в ушите е добре да направите консултация при вашия личен лекар, за да намалите риска от развитие на усложнения. Но може да изпробвате и няколко бабини рецепти от народната медицина, които да облекчат състоянието ви.

Лечебните свойства на джинджифила

Джинджифилът е известен със своите обезболяващи и противовъзпалителни свойства, като може да ви помогне за спиране на болката в ушите и да облекчи инфекцията. Вземете едно малко парченце от него и го поставете в ухото си. След минути ще усетите, че болката намалява и се облекчава неразположението.

Златният зехтин

Зехтинът е най-ценното масло, което е редно да имаме в нашата кухня. Освен, че може да го използваме за ястия и салати, може да го включим и като съставка за домашни рецепти при лечение на различни болежки. Той много помага и при ушни инфекции. Може да капнете на памучен тампон 2-3 капки от него или директно в ухото. Трябва да е със стайна температура, преди да го използвате. Само след минути ще почувствате облекчение.

ИСКАТЕ ДА СПИТЕ ПО-ДОБРЕ? ПРАВЕТЕ ТЕЗИ 5 НЕЩА

Босилек

Босилекът е една от най-добрите билки, известна със своя специфичен аромат. Много хора обаче не харесват босилека, но пък може да им бъде от полза при  болка в ушите. Необходимо е да вземете няколко листа пресен босилек и да изстискате сока от тях. От този сок може да капвате по 3 капки в ухото и ще видите как болката ще се успокои.

Ментата и ментовото масло

Пресните ментови листа или ментовото масло също могат да облекчават болките в ушите. Ако имате свежи листа може да изстискате сока от тях и да го капнете в болното ухо. Ментовото масло трябва внимателно да се използва и в малки количества да се слага от него върху памучен тампон. В противен случай болката може да се засили.

Полезните свойства на лука

Добре е в кухнята си винаги да имате този пресен зеленчук. За облекчение на болката в ушите може да си направите сок от лук, като капвате от него по 2-3 капки във всяко едно ухо. Лукът притежава антибактериални и противовъзпалителни свойства, бори се с инфекциите и намалява болката.

Инхалация с билки

Ако вдишвате билкова пара, това може да ви помогне да облекчите запушен нос, но може да повлияе благоприяно и за подобрение на циркулацията на въздуха в ушния канал. Може да добавите шепа бъз и лайка във вряща вода. След което махате билковата отвара от котлона и покривате главата си с кърпа над парата, издигаща се от тенджерата. Може да вдишвате бавно и дълбоко, докато не усетите облекчение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама