След като прочетете това, ще спрете да използвате тампони за почистване на уши


След като прочетете това, ще спрете да използвате тампони за почистване на уши
Снимка: iStock

Ако и вие сте от хората, които ежедневно почистват старателно ушите си с помощта на памучен тампон, задължително прочетете това. Оказа се, че въпросните тампони не просто не са най-доброто изобретение, но и са много вредни.

Защо не трябва да почиствате ушите си с памучни тампони?

Експерти от Американската академия по отоларингология са категорични, че с помощта на памучните тампони ние изваждаме само малка част от сярната маса в ушния канал. При употребата им единствено помагаме на ушната кал да навлезе по-дълбоко в ушния канал, като по този начин допринасяме за образуването на серни тапи. С клечките за уши засягаме и ушната мембрана. Използвайки ги в областта на най-фините тъкани и органи, рискуваме да влошим значително слуха си.

Учените са доказали, че ушната кал, произвеждана от тялото, всъщност е изключително полезна. Тя значително намалява риска от травма на органите на слуха от попадането на чужди предмети в тях.

Насекоми като пчели, комари и мушици, които от време на време се опитват да ни ухапят, не могат да проникнат в дълбините на ухото, тъй като именно ушната кал защитава този орган.

При съвременния човек, който е изключително податлив на различни гъбични заболявания, рискът от появата им е сведен до минимум благодарение на сярната маса в ушния канал.

Според Сет Шварц, специалист от Академията по отоларингология, ушната кал е перфектното средство за защита от подобни проблеми.

Неприятен сърбеж, суха кожа в ушната мида, възпаление на ушните тъкани - всичко това няма да ви се случи, защото ушната кал действа като естествен овлажнител за ушния канал. Колкото по-често почистваме ушите си, толкова повече ушна кал произвеждат жлезите, разположени в ушния канал. В случая се наблюдава хиперсекреция. Основната причина за нея е дразнене на ушния кана с памучните тампони.

ОТЪРВЕТЕ СЕ ОТ ГЛАВОБОЛИЕТЕ С ТЕЗИ ЛЕКОВИТИ НАПИТКИ

Kак е правилно да почистваме ушите си?

Отговорът ще ви изненада - не е необходимо да го правите. Ако се съмнявате, че са се образували серни тапи в ушите ви и имате странни усещания, единственото правилно решение би било да се обърнете към специалист. За ежедневна хигиена и подсушаване на външната част на ушната мида е напълно достатъчно да използвате хавлия.

Още една причина да се откажете от памучните тампони за почистване на ушите

Всеки от нас знае, че памучните тампони са направени от пластмаса, а тя е основната заплаха за околната среда на цялата планета!  Пластмасовите изделия съставляват повече от 80% от отпадъците. Именно поради изброените научни факти клечките за уши вече са забранени в редица държави, а в други предстои да бъдат забранени. Сред тях са Франция, Великобритания, Италия, Шотландия, Чехия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама