Прилики и разлики между ваксините на Pfizer и Moderna


Прилики и разлики между ваксините на Pfizer и Moderna
Снимка: iStock/Guliver

Първата доставка от втората одобрена в Европа ваксина срещу коронавирус - препаратът на Moderna, трябва да пристигне в България на 11 януари (понеделник). Според секратаря на Националния ваксинационен щаб Радосвета Филипова огромен плюс за ваксината е, че тя не се разтваря, за разлика от тази на Pfizer/BionTech.

"Тя е готов разтвор, който се прилага директно. Това улеснява много приложението, съкратява време, за което се прилага и намалява риска от грешки, които биха възникнали", заяви Филипова пред bTV.

Според нея не трябва да се коментира качеството на ваксините, а това коя ваксина е по-подходяща за определени рискови групи. Лекарят ще може да прецени коя ваксина е подходяща за пациентите им.

Тя каза още, че количествата, които до момента са осигурени, напълно ще задоволят нуждите на страната за всички граждани, които желаят да се ваксинират.

НАЙ-ЧЕСТАТА ПРИЧИНА ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ С КОРОНАВИРУС

Прилики и разлики между ваксините на Pfizer и Moderna:

Общото между двата препарата е, че са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. И двете се поставят интрамускулно в горната част на ръката.

Другата прилика е, че се прилагат в две дози, които трябва да се поставят през определен интервал от време.

Но докато при ваксината на Pfizer интервалът на приложение на двете дози е 21 дни, то при Moderna периодът между поставянето е 28 дни.

Приложението на препарата при най-младите също е различно. Тази на Pfizer е подходящ за лица на възраст над 16 години, а на Moderna се препоръчва за навършили 18 години.

Един флакон от ваксината на Pfizer съдържа 5 дози от 0,3 милилитра, докато в един флакон от препарата на Moderna има 10 дози от по 0,5 милилитра.

Има и разлика в температурата, при която се съхраняват двете ваксини. За едната се изискват –70 градуса, докато за другата са необходими -20. 

КОЯ КРЪВНА ГРУПА Е НАЙ-РИСКОВА ПРИ COVID-19

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама