Природни средства при болки в стомаха


Природни средства при болки в стомаха
Снимка: iStock/Guliver

Основните процеси на смилане и усвояване на храната започват в стомаха. Затова и той спада към условно наречените жизнено важни органи. Произвежданите в стомаха ензими и киселини разграждат храната на нейните съставни елементи. По-голямата част от тях се резорбират, преминавайки през тънките черва, а излишъкът се изхвърля от тялото.

Стомашната болка невинаги произлиза от стомаха, тя може да е резултат от смущения по цялата дължина на стомашно-чревен тракт, както и от редица други органи и системи. Болката може да бъде остра, пареща, коликообразна и придружена от други оплаквания като гадене, оригване и загуба на апетит.

Причинената от гастрит болка се придружава от оток на стомашната лигавица, което означава, че обичайно тя се съпровожда от подуване на корема и газове. Други чести причини за болка в областта на корема са язвите на стомаха и дванадесетопръстника. Типично за хранителните отравяния пък е диарията. Съществуват и най-разнообразни хранителни вещества, които могат да раздразнят стомашната лигавица и да станат причина за болка.

Как да облекчим оплакванията

На кой медикамент да отдадем предпочитанията си предвид богатия избор в аптеките? Това не е лесно решение - до голяма степен заради различната природа, която може да има болката. Трайното отстраняване на проблема минава през консултация с личния лекар или специалист. Но най-малко за временно облекчаване на състоянието може да са от полза и различни натурални средства, използвани от векове - билкови чайове, корени от валериана, алое вера, билкови разтвори, ябълка и много други.

Например чаят от мента е прекрасен пример за ефективно средство в борбата със стомашния дискомфорт и усещане за болка. Чаят от лайка пък може да облекчи отока на стомашната лигавица. Подобен ефект имат и корените от валериана. За да подействат обаче чайовете от различни билки, те трябва да се приемат поне 3 пъти дневно (освен ако не ви е предписано друго).

Растението алое вера се използва от хиляди години за облекчаване на стомашната болка - както под формата на масажно масло, така и като лечебен сок. Някои етерични масла могат също да са от полза.

Пектинът, съдържащ се в ябълката, е доказал действието си при болки в корема. Но не белете кората на ябълките - именно в нея се съдържат най-много ценни вещества, включително пектин. В комбинация с джинджифил, ябълковият пай е идеалната храна за раздразнения и болезнен стомах. Освен това джинджифилът може да се приема и самостоятелно - под формата на чай, хранителна добавка или като етерични масла, приложени локално в областта на корема.

Източник: zdrave.bg

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама