Притеснително: СЗО предупреди за вълна от морбили в Европа


Притеснително: СЗО предупреди за вълна от морбили в Европа
Снимка: iStock/Guliver

Морбили е една от най-заразните болести. При липсата на масова ваксинация около 95% от населението ще бъде заразено с морбилния вирус до 15 годишна възраст.

Европа регистрира 30 пъти повече случаи на морбили (дребна шарка) между януари и октомври 2023 г., отколкото през 2022 г. За цялата 2023 г. са регистрирани 42 200 случая в 41 страни членки, почти 45 пъти повече от предходната година, според данни, предоставени късно следобед във вторник.

Това предупреди европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), призовавайки за засилване на усилията за ваксиниране, съобщава АФП.

„Между януари и октомври 2023 г. повече от 30 000 случая на морбили бяха докладвани от 40 от 53-те държави членове в региона, който се простира до Централна Азия“, посочва органът на ООН в прессъобщение. През 2022 г. са регистрирани едва 941 случая.

Казахстан и Русия са най-засегнатите страни с над 10 000 случая всяка. Със 183 случая Великобритания е страната в Западна Европа, където възраждането на болестта, считана за елиминирана през 2021 г., е най-очевидно.

Вижте още: 5 неща, които трябва да знаете за скарлатината

„Станахме свидетели в региона не само 30-кратно увеличение на случаите на морбили, но и на почти 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с това заболяване - това е тревожно“, каза регионалният директор на СЗО Ханс Клуге, цитиран в прессъобщението. „Необходими са спешни усилия за ваксиниране, за да се спре предаването и да се предотврати разпространението“, добави той.

Възраждането на това силно заразно вирусно заболяване, което може да причини фатални усложнения и се разпространява по въздуха, се дължи на спада в обхвата на ваксинациите през годините на КОВИД.

„Пандемията от КОВИД-19 оказа значително влияние върху работата на системата за ваксиниране през този период, което доведе до натрупване на неваксинирани или недостатъчно ваксинирани деца“, добавя организацията.

Според СЗО, която призовава за засилени кампании за повишаване на осведомеността сред неваксинираните общности, повече от 1,8 милиона бебета в региона не са били ваксинирани срещу морбили между 2020 г. и 2022 г.

Заболяването, което се проявява с кожен обрив, предшестван от ринит, конюнктивит, кашлица, придружени от много висока температура и силна отпадналост, може да засегне всички възрастови групи.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама