Пълнеем от нехранене


Пълнеем от нехранене
Снимка: iStock/Guliver

"Качването на килограми не става от преяждане, а от нехранене." Това каза диетологът д-р Огнян Симеонов във връзка със здравословния начин на хранене през зимния сезон.

"Един път хранене на ден или не ядем цял ден, а вечер преяждаме. Това го правят повечето хора с оправдание, че са твърде заети. Това, което съветвам хората, е буквално да преяждат, но да го правят по правилния начин. В едно ястие да има витамини, въглехидрати и мазнини", посочи той в интервю за Агенция "Фокус".

Според него няма особено значение дали въглехидратите ще си ги набавяме от плодове и зеленчуци, или протеинът от месото.

"Мазнините да идват от ядки, зехтин или маслини, но за предпочитане е да не купуваме черни, защото те са оцветени. По този начин човек може да се чувства преял, но няма да напълнява. Тези, които са пълни ще могат да отслабват", изтъкна още той. По думите му важното е храната, която приемаме да бъде разнообразна.

"Хората трябва да се научат да преяждат културно, възпитано и по правилния начин. Когато се прави по неправилния, тогава се почва с проблемите и качването на излишни телесни мазнини и килограми", изтъкна той.

"Аз винаги съм казвал, че петкратното хранене е най-подходящо за всички хора въобще. Това е режим, който включва стабилни закуска, обяд и вечеря и две леки закуски - едната е между обяда и вечерята, а другата непосредствено преди сън - говорим за леко хранене, за да може човек, докато спи, да гори излишни телесни мазнини, ако има такива или да спи спокойно през нощта. Това е единственото нещо, което аз съветвам повече от 20 години. Доста успешно хората отслабват по този начин, а тези които не искат да отслабват се чувстват изключително добре", обясни още д-р Симеонов.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама