Шоколадът лекува кашлица


Шоколадът лекува кашлица
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме чували, че мед и лимон може да помогнат за успокояване на кашлицата.

Сега обаче водещ експерт в областта на кашлицата и респираторната медицина доказа, че шоколадът е по-ефикасен. Професор Алън Морис, ръководител на сърдечно-съдови и дихателни изследвания в Университета в Хъл, посветил живота си на изследвания на кашлицата, твърди, че може да докаже полезното действие на шоколада.

Оказва се, че сиропът за кашлица, съдържащ какао, е най-доброто средство при неприятна кашлица. Експеримент показва, че пациентите, приемащи шоколадовото лекарство, имат значително подобрение на симптомите в рамките на два дни. 

Все пак това не е първото проучване, показващо, че шоколадът може да успокои кашлицата. Преди това Кралският колеж в Лондон откри, че теобромина в какаото е по-ефикасен от кодеина – основна съставка в лекарствата срещу кашлица.

Идеята, че шоколадът може да лекува може да звучи малко налудничаво, но учените смятат, че всичко се дължи на полезните свойства на какаото. Шоколадът е по-лепкав от стандартните лекарства срещу кашлица, така че образува покритие, предпазващо нервните окончания в гърлото, които предизвикват желание да кашляте. 

Когато почувствате първите симптоми, оставете парче шоколад бавно да се разтопи в устата ви, съветват авторите на изследвания.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама