Шоколадът по време на стрес крие рискове


Шоколадът по време на стрес крие рискове
Снимка: iStock

Шоколадът може да ви помогне да се отпуснете и да подобри настроението ви, но може и да усили стреса, обясни диетоложката Сара Брюър в интервю пред Daily Mail.

Вижте още: Чай от орехови листа: 4 ползи, които ще променят живота ви

Брюър каза, че шоколадът съдържа няколко вещества, които помагат за подобряване на общото благосъстояние на тялото. И така, фенилетиламинът дава усещане за щастие, спокойствие и самочувствие. „В допълнение, шоколадът съдържа химикалът триптофан, който се превръща в серотонин и засилва еуфорията, както и теобромин, предупредителен стимулант", изброява Брюър. Според нея химикалите, вкусът и консистенцията формират силно желание за шоколад, което се засилва при стрес.

Диетоложката обясни, че по време на опасна или вълнуваща ситуация тялото се нуждае от допълнителна енергия, за да работят мускулите и мозъкът. Поради тази причина се произвежда излишък от захар и мастни киселини, които навлизат в кръвта. Когато тялото разбере, че е безопасно, нивата им бързо спадат, човек се чувства слаб, гладен и, както подчертава Брюър, изпитва нужда от сладки и мазни храни. Специалистката предупреди, че при консумация на шоколад има риск да попаднете в капана, който диетолозите наричат „инсулинови колебания". При това разстройство епизодите на рязко покачване и понижаване на захарта непрекъснато се сменят един с друг и човек редовно чувства непреодолим глад и срив. За да се избегнат тези колебания, Брюър препоръчва да се яде черен шоколад, който съдържа най-малко 70 процента какао.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама