Швейцарско научно списание изследва български имуностимулатор


Швейцарско научно списание изследва български имуностимулатор
Снимка: пробиотик

Престижното швейцарско списание Nutrients обръща специално внимание в последния си брой на български имуностимулатор, който е създаден на основата на бактерията Lactobacillus Bulgaricus, 5 пробиотични щама и коластра. Съдържанието е пробиотичен микс от Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus fermentum, телешка коластра, пребиотична компонента – арабиногалактан. Продуктът се разработва от 2015 г. от екип лекари, лаборанти и имунолози в състав Цветелина Великова, Калина Тумангелова, Ралица Георгиева, Екатерина Тодорова, Елена Караиванова, Венцислав Наков, Радислав Наков и Доброслав Кюркчиев. В изследването се включват клиниките по имунология на болниците „Лозенец“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, клиниката по гастроентерология към болница „Царица Йоана – ИСУЛ“ и „Лактина“ – Банкя.

Проведени са клинични, лабораторни и имунологични тестове със суровините на имуностимулатора. Резултатите са отлични и публикувани в списание Nutrients този месец. След 5 години изпитания вече е пуснат и продукт на българския пазар с пробиотичния микс – Bactojoy Immune Complex, който се произвежда от компанията „Булгарбиотик“.

„Това е пример как лекари, клиницисти, имунолози и бизнесът могат да работят заедно. По този начин се получи едновременно научен резултат и продукт за пазара, който да бъде полезен за хората, особено във времето на разпространението на заразата COVID-19“, заяви Мариета Захариева, собственик и управител на „Булгарбиотик“.

Според нея учените, университетите и компаниите трябва да работят в тясно сътрудничество. Само така може да се създава добавена стойност и българската икономика да бъде конкурентноспособна, каза Захариева. Тя планира да представи продукта в чужбина и да започне експорт. Интерес вече има от Швейцария, Япония, Южна Корея.

Bactojoy Immune Complex помага в борбата с вирусни инфекции и за поддържане на благоприятна стомашно-чревна флора. Използва се при възстановяване на баланс на стомашно-чревна флора, по време на лечение с антибиотици и след антибиотично лечение и при синдром на раздразненото черво.

Линк към статията на швейцарското списание: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1706

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама