Сиропът от черен бъз прави чудеса за организма


Сиропът от черен бъз прави чудеса за организма
Снимка: iStock/Guliver

С настъпщвата есен все повече си мислим за засилване на имунитета. Но какъв по-добър начин да се предпазим от идващите вируси, ако не чрез силата на природата? Черният бъз от векове се слави като страхотен антиоксидант. В тези миниатюрни плодчета се съдържа цяла палитра от полезни вещества – калий, фосфор, мед, витамините А, С, В, както и растителни протеини и диетични фибри. Като прибавим към тях и огромното наличие на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, ползата от бъза за здравето е огромна. Ето какво ще донесе на организма ви неговата употреба.

1. Контролира диабета

Антиоксидантите в бъза въздействат върху клетките на панкреаса като по този начин подобряват усвояването на инсулина и намаляват нивата на кръвната захар.

СОКЪТ, КОЙТО ПРОЧИСТВА КРЪВТА И ЛЕКУВА БОЛЕСТИ

2. Бори се с белодробните проблеми

Сиропът от бъз има свойството да облекчава кашлица, тежка хрема, дори бронхит. Всъщност, мнозина пулмолози препочъват да се приема ежедневно в случай на „тютюнджийска кашлица“ при пушачите. Биофлавоноидите в състава на бъза са активни вещества, които потискат възпалението и помагат на лигавицата на дихателните пътища да отбъбне.

3. Грижи се са ставите и костите

Сиропът от бъз помага за облекчаване на болките в ставите, потискайки възпалителните процеси. Освен това голямото наличие на калций в този плод като цяло допринася за подобряване на костната плътност.

4. Облекчава работата на сърцето

Бъзът е богат източник на фибри, които помагат и в прочистването на кръвоносните съдове от плаки и лош холестерол. По този начин се намаляват рисковете от възникване на сърдечносъдови заболявания, хипертония, атеросклероза.

Рецепта за сироп от бъз:

В голям буркан се слага ред бъз (около 3-4см) и след това толкова още захар. Не пестете захарта, защото тя ще гарантира правилното консервиране. Продължавате, докато се напълни бурканът, като последният слой трябва да е захар.

Оставете няколко пръста празни, защото в следващите дни сместа ще шупне. Гърлото на буркана се покрива с марля, след което се оставя на тъмно място. Веднъж на ден е необходимо да се бърка с дървена лъжица. И така трябва да престои 40 дни. Сместа трябва да се прецеди и полученият сок да се налее в стъклени бутилки, които да се съхранят в хладилник.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички