Сиропът от черен бъз прави чудеса за организма


Сиропът от черен бъз прави чудеса за организма
Снимка: iStock/Guliver

С настъпщвата есен все повече си мислим за засилване на имунитета. Но какъв по-добър начин да се предпазим от идващите вируси, ако не чрез силата на природата? Черният бъз от векове се слави като страхотен антиоксидант. В тези миниатюрни плодчета се съдържа цяла палитра от полезни вещества – калий, фосфор, мед, витамините А, С, В, както и растителни протеини и диетични фибри. Като прибавим към тях и огромното наличие на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, ползата от бъза за здравето е огромна. Ето какво ще донесе на организма ви неговата употреба.

1. Контролира диабета

Антиоксидантите в бъза въздействат върху клетките на панкреаса като по този начин подобряват усвояването на инсулина и намаляват нивата на кръвната захар.

СОКЪТ, КОЙТО ПРОЧИСТВА КРЪВТА И ЛЕКУВА БОЛЕСТИ

2. Бори се с белодробните проблеми

Сиропът от бъз има свойството да облекчава кашлица, тежка хрема, дори бронхит. Всъщност, мнозина пулмолози препочъват да се приема ежедневно в случай на „тютюнджийска кашлица“ при пушачите. Биофлавоноидите в състава на бъза са активни вещества, които потискат възпалението и помагат на лигавицата на дихателните пътища да отбъбне.

3. Грижи се са ставите и костите

Сиропът от бъз помага за облекчаване на болките в ставите, потискайки възпалителните процеси. Освен това голямото наличие на калций в този плод като цяло допринася за подобряване на костната плътност.

4. Облекчава работата на сърцето

Бъзът е богат източник на фибри, които помагат и в прочистването на кръвоносните съдове от плаки и лош холестерол. По този начин се намаляват рисковете от възникване на сърдечносъдови заболявания, хипертония, атеросклероза.

Рецепта за сироп от бъз:

В голям буркан се слага ред бъз (около 3-4см) и след това толкова още захар. Не пестете захарта, защото тя ще гарантира правилното консервиране. Продължавате, докато се напълни бурканът, като последният слой трябва да е захар.

Оставете няколко пръста празни, защото в следващите дни сместа ще шупне. Гърлото на буркана се покрива с марля, след което се оставя на тъмно място. Веднъж на ден е необходимо да се бърка с дървена лъжица. И така трябва да престои 40 дни. Сместа трябва да се прецеди и полученият сок да се налее в стъклени бутилки, които да се съхранят в хладилник.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама