Сокът, който прочиства кръвта и лекува болести


Сокът, който прочиства кръвта и лекува болести
Снимка: iStock/Guliver

Начинът, по който работи организмът ни, до много голяма степен зависи от чистотата на кръвта, която циркулира в него. Колкото по-малко токсини има в кръвта, толкова по-силни, здрави и изпълнени с енергия ще бъдем.

Ето защо всеки човек иска да научи как да прочисти кръвта си. Има един лесен и напълно безопасен начин, като основна роля в него играе цвеклото – здравословен зеленчук, богат на различни микро и макроелементи. Червеното цвекло е една от най-достъпните и едновременно много полезни храни. То се използва широко в готвенето, медицината и има много приложения.

Сокът от цвекло се използва за лечение и профилактика на заболявания, свързани с черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур и лимфната система. Пиенето на сок от цвекло помага за прочистването на кръвта. Прясно изцеденият сок от цвекло съдържа много желязо, което предотвратява анемия, повишава глюкозата в кръвта и нормализира кръвното и вътречерепното налягане.

Сокът от цвекло влияе благоприятно и върху състоянието на кожата. Благодарение на него релефът се изравнява и тенът се подобрява. Той подсилва имунната система и помага на тялото да се възстанови по-бързо след заболяване. Когато приемате прясно цвекло, се произвежда серотонин, който има положителен ефект върху психоемоционалното ви състояние и помага срещу безсъние.

Напитката съдържа много йод и е необходима за профилактика и лечение на заболявания, свързани с щитовидната жлеза и цялата ендокринна система. Поради съдържанието на диетични нитрати, които се превръщат в азотен оксид, тази напитка допринася за разширяването на кръвоносните съдове, което подобрява притока на кръв, намалява налягането и прави по-ефикасна всяка физическа активност.

Цвеклото съдържа бетаин, който помага на тялото да усвои по-добре протеините – нещо много важно за поддържане на мускулния тонус. Още няколко очевидни предимства на сока от цвекло са свързани с подобряване на метаболизма и храносмилането като цяло и по-ниските нива на холестерол.

Сокът от цвекло е подходящ за смесване в плодови, зеленчукови или плодово-зеленчукови коктейли, при което ефектът се усилва допълнително от съставките на другите продукти. Получава се онзи максимален ефект, който науката нарича синергичен. Ако желаете, можете да добавите към цвеклото сок от портокал или моркови в съотношение 1/4.

В китайската традиционна медицина има понятие "магическа напитка", или "чудо напитка", наричана така заради мощното ѝ въздействие върху здравето. Тя представлява прясно изцеден сок от равни количества червено цвекло, ябълка и морков. По желание и за вкус може да се добави и малко току-що изцеден лимонов сок. Тази напитка е включвана в профилактиката и лечението на сърдечносъдови и бъбречни заболявания, дори като част от терапиите срещу рак.

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК КАКВО Е МНОГО ВАЖНО ДА ЗНАЕМ ЗА СОКА!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама