4 интересни факта за езика, които не знаете


4 интересни факта за езика, които не знаете
Снимка: iStock/Guliver

Езикът е орган, който постоянно използваме, но на който не обръщаме много внимание. Освен че ни трябва за функции като ядене и говорене, той крие доста повече тайни, отколкото си мислим. Ето няколко интересни факта.

1. Езикът никога не се уморява, за разлика от другите мускули

Забелязали ли сте, че макар да е мускул, той никога не се уморява или боли? За разлика от мускулите на краката или ръцете ви, които биха напомнили за себе си, ако сте прекалили с физическата активност, езикът може да се справи с постоянната си работа, защото всъщност е направен от 8 мускула. Освен това е и изключително гъвкав.

2. Всеки език е различен

Всеки един език е различен и уникален. Подобно на пръстите, той има свой уникален отпечатък, така че може да се използва като метод за идентификация. Разбира се, никой не твърди, че това би било приятно.

3. Може да напълнява

Както вече казахме, човешкото тяло често страда от изтощение, с изключение на езика. Точно както всеки друг мускул, езикът може да се напълнее, ако наддадете тегло. Всъщност, според специалисти проблемите с хъркането и съня могат да бъдат свързани с наличието на дебел език!

4. Не усеща различни вкусове в различните си области

Поради лош превод на дисертация, най-популярната „карта на вкуса“ всъщност остана неразбрана от обществото. Това, което знаем като областите, където езикът възприема вкусове като сладост и горчивина, просто не е вярно. Германският учен Дейвид Ханиг представя докторската си теза през 1901г., в която предлага, че езикът има по-чувствителни повърхностни места, но работата му е интерпретирана погрешно от графиката, която той използва за показване на тези области.

През 1974 г. ученият Вирджиния Колинг потвърди, че вкусовете могат да бъдат открити от всяка част на езика. Това, което варира в различните области, е интензитетът, с който те се възприемат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама