Дори не сте подозирали! Тези храни може да са опасни


Дори не сте подозирали! Тези храни може да са опасни
Снимка: iStock/Guliver

Многобройни проучвания показват, че има храни, които при неправилна консумация може сериозно да навредят на здравето ни. Някои от тях, които са поставени в началото на списъка на управлението по санитарен контрол на САЩ, ядем почти всеки ден, пише турското издание "Сьозджу".

Риба тон

Тя е една от най-масово консумираните риби в цял свят и… попада в рисковата група. Особено прекалената употреба на бяла риба тон може да доведе до отрицателен ефект върху развитието на нервната система при децата и бебетата, още докато са в утробите на майките си.

Гъби 

Някои видове, които се срещат в природата, може да предизвикат отравяне и дори да доведат до смърт. Някои гъби, които можете да откриете дори в собствената си градина, са способни да предизвикат халюциногенен ефект, а други могат да причинят много по-сериозни увреждания или дори смърт. Важно е да не ядете гъби, за които не сте сигурни, че са безопасни.

20 ХРАНИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ СУРОВИ

Фъстъци 

Една от основните причини за смърт, причинена от хранителна алергия, е алергията към фъстъци. Според публикация на "Тайм", за периода 1997 – 2000 г. алергията, предизвикана у децата от фъстъци, се среща два пъти по-често.

Яйца

Яйцата са основен хранителен продукт за много хора, но според здравните експерти, често избухването на салмонелоза е свързано именно с консумацията на яйца. При неправилна употреба на този продукт предизвиканата от бактерията на салмонелата инфекция може да се предава от човек на човек. Затова яйцата трябва да се съхраняват в хладилник и да се приготвят правилно. Основно правило е да се избягват храни, които съдържат сурови яйца. Лесен тест може да ви подскаже дали яйцата са пресни. Пуснете яйцето в съд с вода и ако легне на дъното, значи е прясно, а ако изплува, по-добре да го изхвърлите.

Кафе 

За много от нас кафето е неизменна част от ежедневието. Трябва да подчертаем, обаче, че освежаващата напитка крие в себе си и немалко рискове. Наред с разни странични явления като пожълтяване на зъбите, безсъние и обезводняване, кафето може да доведе до неприятни последици като изгаряне от трета степен ако върху кожата попадне горещо кафе.

6 ЗНАКА, ЧЕ ПИЕТЕ ТВЪРДЕ МНОГО КАФЕ

Кренвирши 

Проучванията показват, че кренвиршите може да предизвикат задушаване у децата. В 20 % от случаите на задушаване по време на хранене при деца до 10-годишна възраст причината е била яденето на кренвирши.

Зелени зеленчуци 

Броколите са един от най-популярните зелени зеленчуци, но в същото време е класиран на първо място в списъка на опасните храни. Челните места на опасните продукти заемат и други зелени листни зеленчуци, които консумираме в суров вид: салата, спанак, рукола. Към тези зеленчуци трябва да се отнасяме с особено внимание, тъй като те често са източник на разпространение на бактерии като ешерихия коли. Затова зелените зеленчуци трябва да се мият старателно преди консумация.

Стриди 

Това е много търсен деликатес в скъпите ресторанти. Ако бъдат консумирани неправилно, обаче, могат да причинят много заболявания. Стридите живеят на океанското дъно и се хранят с планктон. Ако водата е замърсена с бактерии, стридите стават източник на тяхното разпространение. Затова при риболов и приготвяне на стриди трябва да се спазват определени правила. Яденето на сурови или недоварени стриди могат да причинят сериозни заболявания.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


 • Големият месечен хороскоп за февруари...
  Големият месечен хороскоп за февруари 2023

  Овен През този месец няма да сте особено настроени към общуване и развлечения, но и не е задължително да участвате в такива. Работната обстановка ще продължи да бъде спокойна, но е важно да избягвате конфликти с колеги или началници. В личния живот не очаквайте особени сътресения. Сега ще можете...

 • Съвет за всяка зодия за февруари 2023...
  Съвет за всяка зодия за февруари 2023

  Овен През този месец ви съветваме да бъдете по-внимателни с половинките си. Може да останете неразбрани от тях, затова общувайте повече и говорете направо. Телец Телците ще имат успехи в работата, но трябва да свършат всичко в срок. Може да получат дори повишение. Близнаци Близнаците...

 • Хороскоп за днес, 3 февруари 2023...
  Хороскоп за днес, 3 февруари 2023

  Овен През този ден ще бъдете първи във всичко. Това ще е уморително. Помислете дали да не отстъпите някое първенство. Телец През този ден бъдете най-вече себе си. Нищо по-хубаво от това не можете да предложите или измислите. Ще бъде оценено. Близнаци През този ден помислете добре преди да...

 • Задушница 2023 - Голяма, Черешова и...
  Задушница 2023 - Голяма, Черешова и Архангелова

  Традиционно на задушница във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия. Хората посещават гробовете на своите починали близки и приятели, за да почетат паметта им, да си спомнят за тях и да се помолят за душите им. Както на всяка Задушница, се раздава жито и храна за "Бог да прости мъртвите...

 • Късметче за всяка зодия за 2 февруари...
  Късметче за всяка зодия за 2 февруари 2023

  Овен Късметът ви днес отреди, че време за любимата си книга ще имате до зори. Телец Затворете очи и силно си пожелайте нещо. Близнаци Стара любов ще се завърне в живота ви и ще ви върне вярата в хората и това, че те се променят истински. Вижте още: Тези зодии ще имат много късмет през февруари...

 • Хороскоп за днес, 2 февруари 2023...
  Хороскоп за днес, 2 февруари 2023

  Овен През този ден желанията ви ще са повече, но в действителност нямате нужда от всичките. Помислете с какво бихте се задоволили на този етап. Ще се почувствате много по-щастливи. Телец Днес ще ви се случи нещо, което сте очаквали да се случи на друг етап. Ще сте достатъчно подготвени, така че...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама