6 знака, че пиете твърде много кафе


6 знака, че пиете твърде много кафе
Снимка: iStock/Guliver

50% от населението на света пие кафе. Средно човек консумира между 1 и 3 чаши с кофеиново удоволствие дневно и това само доказва, че съвременният ни свят не може да живее без тази вълшебна напитка, която дори се е превърнала в култура. Но освен положителните ефекти, има и някои негативни страни, за които трябва да знаете. А ако и вие сте сред феновете на кафето, ето няколко знака, които издават, че понякога прекаляваме с консумацията.

1. Имате проблем със стомаха

Кафето всъщност има слабително действие. Той отделя хормон, който кара стомаха ви да работи по-активно. Пиенето на твърде много кафе може да доведе до проблеми със симптоматиката на стомашен вирус, а дори и до рефлукс на хранопровода.

2. На следващия ден се чувствате уморени

Да, кафето стимулира вашата нервна система заради съдържанието на кофеин, а също така подобрява физическата ви работа с 11-12%. Но има и лоша страна. Аденозинът, химичен елемент, който се намира в кафените зърна, колкото бързо повишава енергията ни, толкова светкавично я кара да спада. Идва момент, в който дори да изпиете 3 кафета, се чувствате уморени и можете да заспите.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО НИ, КОГАТО ПИЕМ КАФЕ

3. Изпитвате повишена тревожност

Кофеинът повишава бдителността, но ако приемате големи дози от него всеки ден, това може да доведе до безпокойство и нервност. Ако забележите, че сте станали твърде напрегнати, е добре да редуцирате консумацията на вкусната кафява напитка.

4. Страдате от безсъние

Кофеинът ви кара да останете по-дълго време свежи и енергични, но в същото време може да повлияе на съня ви. Изследователите доста отдавна са доказали, че високият прием на кафе може да увеличи времето, необходимо за заспиване.

КАК ДА ЗАСПИТЕ ЗА МИНУТА

5. Имате ускорен пулс и изпитвате умора

Ускореният пулс не се появява при всички, но все пак е доста често срещан страничен ефект. Най-вече засяга младите хора, които имат по-динамично ежедневие, но тези от вас които имат проблеми с кръвното налягане или със сърцето, трябва да внимават.

6. Можете да се дехидратирате

Проучванията показват, че кофеиновата напитка засилва метаболизма ви с 3-11%. Важно е обаче да бъдете внимателни, защото понякога негативните ефекти са много по-лоши от положителните. Проблемът е, че можете забравите да пиете достатъчно вода, което да доведе до редица сериозни вреди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама