7 храни, които ви карат да огладнявате по-бързо


7 храни, които ви карат да огладнявате по-бързо
Снимка: iStock/Guliver

Някои хора огладняват доста бързо след хранене, независимо дали става въпрос за малка закуска, или пък обилен обяд. Истината е, че твърде често проблемът може да не е в количеството, а в качеството на храната, която сте консумирали. Дори да сте избрали здравословни варианти, липсата на определени протеини или фибри ви кара да се чувствате гладни. Ето кои храни ви карат да огладнявате по-бързо от обикновено.

1. Пържени картофи

Пържените картофи са пълни с трансмазнини и сол, които притъпяват чувството за ситост. А добавянето на кетчуп, който съдържа фруктозен царевичен сироп, не помага. Но това не означава, че няма как да се насладите на картофи - просто ги сварете или запечете на фурна. Така ще запазите повечето витамини и устойчивото нишесте, което ще изпълнява ролята на фибри, задоволявайки глада.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ ИМАТЕ СЛАБ ИМУНИТЕТ

2. Прясно изцеден сок

Може би си мислите, че чашата ви с портокалов сок ви прави по-здрави и силни, но всъщност може да ви накара да огладнеете. Това е така, защото на всеки фреш му липсва най-важната част от плода, а именно влакното. От друга гледна точка, тази напитка може да повиши кръвната ви захар. По-здравословната алтернатива е вода с парченца плод в нея.

3. Нискомаслено кисело мляко

Йогуртите са известни с това, че имат редица ползи за организма, особено вариантите с ниско съдържание на мазнини. Но плодовите и нискомаслените млека всъщност имат доста повече въглехидрати, отколкото обикновените им „братовчеди“.

4. Барчета с мюсли

Може да се обърнете към гранола барчетата за лесна закуска, но те могат да ви оставят гладни. Макар да са с ниско съдържание на калории, те са пълни със захар и олио. За лека закуска опитайте шепа пуканки - заради обема си, те ще ви помогнат да запълните стомаха си, без да приемате твърде много калории.

5. Сирене

Млечният протеин, наречен казеин, винаги създава желание за още и още храна. Сиренето и много други млечни продукти имат подобен ефект върху всички нас. Една от формите на сиренето, която не създава проблеми, е изварата, която е с високо съдържание на протеини.

6. Омлети от белтък

Когато приготвяте яйца, като например в омлет, много хора се отказват от жълтъците, за да си подсигурят по-здравословно ястие. Но когато става въпрос за чувството на ситост, жълтъците имат мазнини в тях, които ще ви помогнат да останете сити по-дълго и да усвоите хранителните вещества от белтъците.

НЕ ЯЖТЕ ТЕЗИ ХРАНИ НА ЗАКУСКА

7. Ябълки

Плодовете винаги са безопасен залог, що се отнася до бърза и лека закуска. Но има уловка - никога не яжте ябълки самостоятелно. Те могат да причинят глюкозен скок и киселини, ако ги консумирате на гладно. Добавете още един протеин, например ядки, и ще имате страхотна и засищаща закуска!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама