Сложете край на умората с тези изпитани трикове


Сложете край на умората с тези изпитани трикове
Снимка: iStock/Guliver

Постоянно работите и не разполагате с време за себе си? В лошо настроение ли сте през цялото време? Уморени ли се събуждате? Изглежда, че натрупаният стрес ви е довел до емоционално изтощение. В днешно време никой не е имунизиран от това и често става жертва на постоянна умора, която пречи на нормалното функциониране.

Съветваме ви да обмислите предупредителните сигнали, които казват, че е време да предприемете действия:

- Взаимоотношенията ви със семейството и колегите ви са се влошили.

- Имате здравословни проблеми (болки във врата, чести настинки, сърдечни болки, мигрена).

- Когнитивни проблеми (паметта се влошава, слушате, а не чувате, четете и не разбирате).

- Постоянно пренасяте работата вкъщи.

- Чувствате се уморени дори след осем часа сън.

- Вие търсите лошите неща във всичко, въпреки че сте били позитивен човек.

- Не се радвате на любимите си дейности, на които сте се радвали преди.

ПРАВЕТЕ ТЕЗИ НЕЩА, ЗА ДА "ИЗМАМИТЕ" СТАРОСТТА

Психолозите представят няколко ефективни начини за борба с емоционалното изтощение:

В режим "Изключване"

Ако постоянно работите и правите неща 24/7, това ви лишава от способността за презареждане и промяна на фокуса. Общуваме с близки и отговаряме на работни обаждания, подготвяме вечеря и обмисляме утрешната среща. Дори и да не можете да изключите телефона си за цялата вечер или пък в събота и неделя, опитайте се да се отпуснете за известно време, като минете в режим "Изключване". Не мислете за грижи и задачи, просто си починете.

Слушайте тялото си

Много хора мислят, че главоболието е само от дехидратация, стомахът боли поради лоша храна, а причината за болки във врата е неудобна възглавница. Често обаче болката е признак на стрес или тревожност. За да се поддържа физическото и психическото здраве, е важно да се научите да разпознавате езика на тялото и да обръщате внимание на сигналите.

Планирайте не само работата, но и почивката си

Планирането прави живота ни по-стабилен и предвидим. В допълнение, вие ще имате стимул да завършите навреме работата си и да се отпуснете. Опитайте се да планирате и почивките си, защото те са много важни за емоционалното и физическото ни разположение. Следвайте тази рутина за няколко дни и ще усетите колко по-спокойни са вашите дни и вечери.

Станете по-организирани

Общоприето е, че стресът настъпва на фона на прекомерена тревожност. Това е само отчасти вярно. Много хора просто не могат правилно да организират работата и да станат по-ефективни. Често се случва, че в един офис на същите позиции работят двама души, единият от които постоянно се забавя и пренася работа у дома, а другият управлява и свършва всичко по време на работно време.

Общувайте с близките си

Общуването с любими хора е сигурен лек в борбата с емоционалното изтощение. Понякога просто трябва да прекъснете работата и да прекарате време със семейството или приятелите си, за да усетите потока на енергия и  да се почувствате добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама