Правете тези неща, за да "измамите" старостта


Правете тези неща, за да "измамите" старостта
Снимка: iStock/Guliver

Възможно е да се удължи младостта на тялото с помощта на физическа активност, хидратация, добър сън и любима работа, каза за РИА Новости директорът на медицинските организации към Московския здравен департамент Алексей Безимяни.

"Най-ефективният начин за удължаване на младостта на тялото е физическата активност, доброто хранене, хидратацията, здравият сън и любимата работа. Когато човек работи усилено, той запазва интелектуалния си потенциал и физическото си състояние в отлична форма. Хората, които работят след пенсиониране, живеят по-дълго, но е желателно работата да е интелектуална и с минимум стрес", обясни лекарят.

Според него никога не е късно да се погрижите за здравето на тялото си, но този момент трябва да настъпи колкото се може по-рано. Тъй като колкото повече човек живее без контрол върху състоянието си, толкова по-големи са рисковете да заболее от сериозни или фатални болести.

5 ЛЕСНИ ПРАВИЛА ЗА ЗДРАВЕ И МЛАДОСТ

"Човек много бързо свиква с всичко добро и всичко лошо, ако се появи чувство на дискомфорт, умора, стрес и те придружават човека в продължение на месеци, той свиква с тях и вече не им обръща внимание. А това влошава прогресивно качеството на живота му - самокритичността се губи, човек престава да разбира, че нещо не е наред с него", добави Безимяни.

Лекарят уточни, че човек може да "измами старостта", но не трябва да се заблуждаваме.

"Възможно е възрастта ни да е в главите ни, но можете да заблудите старостта и в лошия смисъл на думата, можете да остареете за много кратък период от време – ако се движите малко, храните се нездравословни и имате вредни навици. Понякога на 27 години хората се превръщат в старци - както емоционално, така и физически. Разбира се има и обратни примери: немалък брой възрастни хора, които практикуват йога, ядат здравословна храна, движат се, прекарват време в парковете и са социално активни дори над 60 изглеждат на не повече от 45", отбеляза събеседникът на РИА Новости.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама