Спанакът помага в битката с килограмите


Спанакът помага в битката с килограмите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Екстракт от спанак, съдържащ зелените листни мембрани тилакоиди, намалява желанието за похапване на нездравословна храна с 95 процента и увеличава отслабването с 43 процента, съобщи сайтът EurekAlert.

Специалистите наричат непреодолимото желание да похапнем нещо, особено нездравословно, хедонистичен глад. Той е сред основните причини за затлъстяване и нездравословно хранене. Съвсем различен от него е хомеостатичният глад, който служи за осигуряване на енергия.

Тилакоидите от спанака увеличават производството на хормони на ситостта и потискат хедонистичния глад. Така е по-лесно да бъде контролиран апетитът и да се поддържат здравословни навици за хранене. Това помага за отслабване.

В изследването на учените от университета на Лунд доброволците са пиели 5 гр екстракт от спанак преди закуска. Всички е трябвало да се хранят балансирано по три пъти на ден без да спазват някаква ограничителна диета. Пилите екстракт от спанак отслабнали 5 кг за три месеца при 3,5 кг за контролната група, получавала плацебо.

По-добрите резултати в групата, пила екстракт от спанак, се дължат на чувството на ситост и потискането на хедонистичния глад.

Съвременните обработени храни се разграждат толкова бързо, че хормоните в червата, които изпращат сигнали за ситост в мозъка, не могат да поддържат такова темпо. Тилакоидите забавят храносмилането и така има време чревните хормони да бъдат освободени и да подадат сигнал на мозъка.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама