Спрете да броите калориите и ще се случи това


Спрете да броите калориите и ще се случи това
Снимка: iStock/Guliver

Повечето пъти, когато решим да отслабваме, започваме да следим приема си на калории. И макар че това може да ни се отплати в краткосрочен период, малко или много ни прави луди. Затова е най-добре да спрем да се обсебваме от калориите, които поглъщаме. Ето и 5 хубави неща, които ще се случат, когато го сторим.

1. Може да отслабнете

Когато започнете да ядете здравословни храни, защото те са добри за вас, вашето тяло ще ви бъде благодарно и чифрите на кантара могат да започнат да намаляват. Изследване от Университета на Калифорния е октрило, че жените, които спазват диета със силно ограничен прием на калории, са увеличили нивата на хормона на стреса кортизол, който от своя страна увеличава апетитата и води до натрупване на мазнини в областта най-вече на корема.

2. Ще станете по-щастливи

Постоянното следене на калориите изисква много време и усилия. Дайте си почивка и не бъдете толкова стриктни. Така не само ще се почувствате по-спокойни, но също така ще имате повече време за нещата, които обичате.

3. Може да имате повече енергия

Когато се фокусирате върху калориите, а не върху хранителната стойност, има вероятност да избирате храни с по-ниско качество, даже такива, които понижават енергията ви. Вместо бисквити, съдържащи едва 100 калории, изберете продукти с достатъчно количество протеини, зеленчуци и пълнозърнести храни. 

4. Ще ядете повече здравословни мазнини

Сигурно сте чували, че "1 калория = 1 калория". Но дали 100 калории от една бисквита са същите 100 калории от порция киноа? Не точно. "Добрите" калории, като тези в авокадото и ядките, ви помагат да бъдете по-дълго време сити, което означава, че ако сутрин се храните с тях, е по-малко вероятно да изпитате глад към "лоши" калории по-късно през деня.

5. Ще се наслаждавате повече на храната

Когато броите калории, вие мислите за храната единствено като източник на калории. Когато спрете да правите това, вие ще може да се насладите на прекрасния вкус на това, което слагате в устатата си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама