Спрете да вярвате на тези 5 мита за кафето


Спрете да вярвате на тези 5 мита за кафето
Снимка: iStock

Кафето винаги е било повече от просто напитка. Например, има широко разпространено твърдение, че през 16 век турските жени са можели да инициират развод, ако съпрузите им не са им осигурявали качествено кафе. Не знаем доколко е вярно това, но със сигурност манията по кафето продължава. Но дори и сега, с всички налични изследвания, в съзнанието ни има митове за тази кофеинова напитка. Ето някои популярни "факти", за кафето, които са абсолютно погрешно тълкувани.

1. Кафето ви помага да отслабнете

Кафето всъщност не ви кара да изгаряте калории - всичко, което прави, е да подтисне апетита ви, така че да не ви се яде много след пиене на кафе. С намален глад можете да контролирате приема на калории, но не препоръчваме да приемате повече от 2 чаши кафе дневно.

Вижте още: Учени: Този симптом се появява ден преди сърдечен аресет

2. Растежът може да бъде възпрепятстван от консумацията на кафе

Няма научно доказателство, че кафето може да попречи на цялостното развитие на човек. Това погрешно схващане може да се дължи на проучвания, които неправилно заключават, че пиещите кафе са изложени на по-висок риск от остеопороза. Приемът на кофеин може да повиши риска от заболяването, тъй като може да увеличи отделянето на калций. Важно е да запомните, че остеопорозата намалява костната плътност, но не засяга цялостния ръст на човека.

3. Безкофеиновото кафе не съдържа кофеин

Според експерти, дори кафето ви да е без кофеин, то все още съдържа малко кофеин. Въпреки че количеството кофеин в някои безкофеинови напитки е значително по-ниско от това в обикновеното кафе (1-2 чаши), препоръчителната доза може да бъде изпълнена чрез консумация на 5-10 чаши на ден.

4. Кафето може да причини пристрастяване

Кофеинът стимулира нервната система и ако се консумира във високи дози, можете да станете леко пристрастени. Въпреки това, за разлика от други зависимости, няма да ви се налага да се борите да се откажете от кафето. Симптомите на спиране на кофеина, като сънливост, замъгляване и раздразнителност, често изчезват след няколко дни. Затова кафето не се счита от специалистите за пристрастяващо вещество.

Вижте още: Ето с какво се хранят хората на острова на столетниците в Япония

5. Кафето причинява дехидратация

Идеята, че кофеинът в кафето причинява дехидратация, произтича от изследване от 1928 г., което открива, че напитките, съдържащи кофеин, стимулират уринирането. Това накара някои да спекулират, че напитката е диуретик. Този мит обаче е развенчан през годините и днес експертите са уверени, че кафето предизвиква уриниране, колкото всяка друга напитка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама