Ето с какво се хранят хората на острова на столетниците в Япония


Ето с какво се хранят хората на острова на столетниците в Япония
Снимка: Istock

Топлият тропически остров Окинава в Япония е дом на огромен брой здрави, щастливи и жизнени хора, живеещи над 100 години. Авторът Дан Бютнър прекарва повече от две десетилетия в проучване какво прави окинавците толкова дълголетни, опитвайки се да разкрие техните тайни и да се учи от тях.

Вижте още: Как да си направите джинджифилова вода за отслабване

Уникалният подход на Окинава към храната датира от стотици години, от времето, когато тяхната островна група е била част от Кралство Рюкю и храната е била смятана за лекарство.

Местните жители се хранят със 7 ключови храни, които според тях им помагат да живеят над 100 години.

Пурпурен сладък картоф – основна храна

През 50-те години на миналия век, когато останалата част от Япония оцеляваше на диета от около 50 процента ориз, окинавците получаваха 67 процента от дневните си калории от лилави картофи, които наричаха beni imo. Те са супер здравословни и са пълни с фибри, като имат повече антиоксиданти от боровинките.

Зелени листа от черница

Листата от черница са добри за успокояване на възпаление на гърлото. Изследванията показват, че богатите на хранителни вещества листа от черница също могат да помогнат в борбата с възпалението и регулирането на кръвната захар и холестерола.

Супа от калмари

Този солен бульон съдържа ензими, аминокиселини и хормони, които могат да укрепят имунитета и да подобрят кръвното налягане. 

Вижте още: Тези неща НЕ трябва да се консумират от хора с паник атаки

Водорасли - Аса

Водораслите са пълни с хранителни вещества като йод и антиоксиданти, които поддържат клетките ни здрави. Окинавците ядат този специален вид водорасли, за да се разхладят в горещите дни.

Пелин

Листата на това растение имат горчив вкус, който върви добре със свинско месо и подпомага на храносмилането.

Гоя

Тази японска горчива тиква, понякога наричана горчив пъпеш, е един от любимите зеленчуци на Окинава за добавяне към пържени ястия. Goya е пълен с вещества, които могат да помогнат за понижаване на кръвната захар, което може да обясни защо жителите на Окинава традиционно страдат много рядко от диабет, отколкото други японци.

Окинавско тофу

Подобно на други видове тофу, това е храна, богата на соя, която е полезна за сърцето и може да помогне за понижаване на холестерола. Но окинавското тофу осигурява дори повече протеини и здравословни мазнини от други, тъй като соевите зърна се отцеждат сурови преди готвене, а не след това. Този стил тофу се нарича shima-dōfu, което означава „остров тофу“, и е много твърд, тъй като традиционно се прави с по-солен коагулант от континенталното тофу.

Освен това в чиниите им има много малко място за червено месо или преработени храни. Вместо това те са пълни с растения – храни, богати на фибри и основни хранителни вещества, които освен че са вкусни, предпазват и от хронични заболявания.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама