Стефания Колева: Изкуството може да лекува


Стефания Колева: Изкуството може да лекува
Снимка: ПР

На 28 октомври 2017 г. Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) стартира информационна кампания, насочена към деца с възпалителни автоимунни заболявания и техните родители. Инициативата има за цел да обърне специално внимание върху предоставянето на подходящо лечение и комплексна грижа при малките пациенти и младите хора, страдащи от тези заболявания.

Лице на каузата е актрисата Стефания Колева, която подкрепя кампанията в ролята си на сертифициран арт терапевт и ще проведе поредица от арт ателиета за деца с ювенилен идиопатичен артрит, псориазис и болест на Крон. Звездата сподели пред iWoman повече за предстоящото събитие и арт терапията й.

Освен актриса, вие сте и сертифициран арт терапевт. Какво е общото между двете?

Общото е изкуството. Изкуството като форма на общуване. При арт терапията творчеството и лечението са поставени на една и съща основа. Промяната е присъща както на терапията, така и при творческия процес. И в двата случая се изисква доверие. Арт терапията дава възможност за емоционална свобода, при нея не е важен естетическият продукт, а пътят, изминат до сътворяването му.

На 28 октомври ще участвате в арт ателие, целящо да помогне на деца, които са болни от възпалителни автоимунни заболявания. Какво не знаем за тях?

Много хора бавно развиват автоимунни заболявания, без да го осъзнават. Пътят към диагнозата може да отнеме години и да е разочароващ. Доколкото съм запозната има много видове автоимунни заболявания, а повечето от тях са със сходни симптоми, често вървят по две, което ги прави трудни за диагностициране. Веднъж диагностициран, пациентът трябва да се научи да живее със заболяването си, тъй като то остава за цял живот. В много от случаите тези пациенти са деца. Това се отразява сериозно на самочувствието на детето, променя изцяло начина на живот, както неговия, така и на семейството му.

Хубавата новина е, че медицината напредва и е от особена важност хората да бъдат информирани. Успоредно с медицинското лечение на пациентите с автоимунни заболявания е препоръчително да се провеждат и арт терапевтични сесии, които биха повлияли за адекватното приемане на проблемите, свързани с болестта, среса, самочувствието, себеусещането.

Какви са спецификите на вашите методи и как протича терапията?

Изкуството като експресивен метод на лечение е част от терапията, чиято цел е не естетическия продукт, създаден чрез различните методи, а удоволствието от това да го "сътвориш". Целта е пациентът да бъде подкрепен, да получи помощ, за да живее с това, което е, да преодолява, променя и открива възможностите, които носи в себе си като ресурси.

Спецификата идва индивидуално с всяко дете или възрастен и неговия проблем. Методите са различните видове изкуство – театър, музика, танц, рисуване, поезия и др.

Всяка сесия е индивидуална и зависи от нивото на готовност на групата или пациента.

Какви резултати наблюдавате?

Чрез видовете изкуство и терапевтични техники в повечето от случаите човек придобива емоционална свобода и активира способностите си за адаптация.

В процеса на работа могат да се открият различни видове умения. Арт терапията е начин да откриеш и изразиш себе си. Използват се както традиционните методи на психотерапията – споделяне, изследване, обратна връзка, така и невербалните възможности на всички видове изкуства – театър, музика, танц, рисуване, работа с глина и др.

Какво е вашето послание към всички родители на деца, страдащи от възпалителни автоимунни заболявания?

Да приемат заболяването и да се научат да живеят с него. Да намерят сили за постоянство, защото процесът е дълъг и невинаги с положителен резултат. Но винаги има възможности.

Арт терапията е начин за преодоляване на стреса, тя е универсален метод за видовете психо-емоционални състояния, както и съпътстващ метод към медицинско лечение. Важно е детето да се чувства подкрепяно, да не е изолирано, да открие силата на въображението си, да израсне в социално–емоционално отношение, а това става с подкрепата на семейството.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама